Bisara is a vegan recipe that is prepared in the Levant and the Egyptian kitchens. It is high in nutrition, inexpensive and delicious.You need a handful of ingredients to prepare it. Usually this meal is served for lunch or dinner at room temperature or cold the next day. It is dipped with pita bread and eaten with few condiments on the side or a simple squeeze of lemons. This recipes, like many other old recipes, is on the list of extinction because it is not prepared much in the modern Middle Eastern kitchen just because people do not give old recipes a try!
*3-4 cups water for boiling the beans
*One bunch of fresh Cilantro
*Sliced onions and more canola oil for frying
Directions:
- Wash and boil the fava beans until soft. With a hand blender or a mixer, mix it until it is mashed up.
-Add the dry Jute and mix well. If the mix is too thick, add a little water. the consistency of the mix should be a little on the runny side while it is cooking. The dry fava beans tend to thicken and solidify when they get cool. Make sure to add salt to the mix to season it up to your liking.
-In a frying pan, fry the crushed garlic with the canola oil. Add the cut cilantro and fry with it. When the color of the garlic is golden, pour on the Bisara mix. Simmer for ten minutes. If you like, add more fresh cilantro.
-Pour the Bisara mix in small bowls or a one big serving platter.Garnish with fried sliced onions. serve at room temperature or cold with fresh pita bread and condiments such as red chili paste, pickles, spring onions, radishes and lemon squeeze on the side.
البِصاره من ألأكلات الشعبيه المعروفه في مطبخ بلاد الشام و المطبخ المصري.هي أكله بسيطه تحتوي على القليل من المكونات و المتوفره بسهوله في ألاسواق العربيه. هذه ألوصفه عالية في القيمه الغذائيه و لا تكلف الكثير لطبخها و لكنها لذيذة الطعم.
تقدم هذه الوجبه للغداء أو أالعشاء بارده أو بحرارة الغرفه. تُغَمّس بالخبز و يؤكل معها المقبلات مثل عصير الليمون الطازج.
ككثير من الوصفات القديمه، فوصفة البصاره تعد من الاكلات المهدده بالانقراض حيث انها لا تُعد في المطابخ العربيه العصريه فقط لأن الناس لا تعطي الوصفات القديمه الفرصه حتى لمحاولة التحضير!
المكونات :
كوبين الفول المجروش الجاف (بدون قشر)
ثلاثة الى اربعة أكواب من الماء
كوبين الفول المجروش الجاف (بدون قشر)
ثلاثة الى اربعة أكواب من الماء
كوبين من الملوخيه الناشفه
ملح
زيت للقلي
ضمة كزبره خضراء
شرائح بصل مقلي للتزيين
الطريقه:
* يتم غسل وغلي الفول حتى يصبح طريا
*يتم تنعيم الفول بالخلاط
ضمة كزبره خضراء
شرائح بصل مقلي للتزيين
الطريقه:
* يتم غسل وغلي الفول حتى يصبح طريا
*يتم تنعيم الفول بالخلاط
*يتم إضافة الملوخيه الناشفه و الخلط جيدا
*يتم إضافة الماء للخليط إذا كان الخليط سميكا. الفول يعمل على تجميد البصاره
*يتم قلي الثوم بالزيت و اضافة الكزبره لها
*يتم إضافة الثوم المقلي و الكزبره لخليط البصاره و التحريك جيدا
*يتم انهاء طبخ البصاره لعشر دقائق للتسبيك
*حسب الرغبه، بالامكان اضافة المزيد من الكزبره الخضراء
*يتم سكب البصاره في أطباق التقديم و تزين بالبصل المقلي، تقدم دافئه او بارده مع الخبز الطازج والمقبلات مثل المخللات والبصل والفجل والليمون وصلصة الفلفل الاحمر الحار المعروف بالشطّه. صحتين و عافيه.
No comments:
Post a Comment