Wednesday, January 18, 2012

حبة رمانه- الرمانيه- Brown Lentils and Eggplant Recipe



حبة رمانه أو ألرمانيه من ألأكلات الشعبيه الفلسطينيه. هي أكله نباتيه مغذيه و لذيذة الطعم. مكوناتها بسيطه و لكن فوائدها كبيره. تتكون هذه الاكله من العدس البني و الباذنجان. يعود تسميتها بحبة الرمانه او الرمانيه الى استعمال دبس الرمان

(معقود الرمان) و في بعض الوصفات يتم استعمال عصير الرمان الحامض في حال عدم توفرعصيرالرمان الطازج. في بعض الاحيان يضاف عصير الليمون 
الى الطبخه اذا كان دبس الرمان يميل الى حلاوة الطعم.
 برأيي،هذه اكله شتويه. تؤكل بطريقة التغميس بالخبز الطازج مع مقبلات جانبيه كالمخلالات، الفلفل الحار ، الليمون، الفجل و البصل الاخضر. 

المكونات:
كوب و نصف من العدس البني
حبتين باذنجان كبيرتين
ملعقه كبيره من الثوم المهروس
نصف ضمة كزبره خضراء
ملح و فلفل اسود
ملعقتين كبيرتين من الكمون الناعم
ملعقتين نشا تذاب في قليل من الماء البارد 
زيت زيتون لقلي الثوم مع الكزبره
و اهم مكون لهذه الوصفه ، نصف كوب من دبس الرمان

الطريقه:
* يغسل العدس جيدا و يوضع في قدر على النار 
* يقطع الباذنجان و يضاف الى العدس
* يغلى القدر حتى ينضج العدس والباذنجان
* يضاف الملح، الفلفل الاسود و دبس الرمان للخليط و يحرك جيدا
* يقلى الثوم مع الكزبره الخضراء في زيت الزيتون، و يضاف الى العدس و الباذنجان
* يضاف الكمون و يخلط جيدا
يضاف النشا المذاب في الماء لتثخير الخليط و يحرك فورا و جيدا 
* تسكب حبة الرمانه في اطباق التقديم و تزين بالبقدونس المفروم و شرائح البصل و ترش بالسماق.
صحتين و عافيه.



This is a vegan recipe made with brown lentils and eggplants with the addition of pomegranate molasses. This recipe is an old Palestinian recipe that is best enjoyed, in my opinion, during the winter time. The recipe has few ingredients but it provides a lot of  nutrition beside its delicious taste. In different variation of this recipe, sour pomegranate fresh juice is used when in season, but Lemon juice is substituted to get the sour flavor. 
Brown lentils, eggplants and pomegranate molasses are the main ingredients. Minced garlic and fresh cilantro both fried in olive oil are used to enhance flavor. Cumin is the spice that adds a smoky flavor to the recipe and gives it a special taste. This recipe is served cold or at room temperature. The meal is dipped in fresh pita bread with a side of condiments such as scallions, hot green chilies, radishes, mixed pickles and a squeeze of lemon juice. 
Ingredients:
Cup and a half of brown lentils 
Two large eggplants
One TBS of minced garlic, or more if you like
A small bunch of fresh cilantro
Salt and black pepper to taste
Two TBS of Cumin
Olive oil for frying the garlic with cilantro
Last but not least, the most important ingredient of this recipe is half a cup of pomegranate molasses
Directions:
* Wash the lentils well and place them in a pot with water
* Peel and cut the eggplants into cubes. Add to the lentils
* Boil the mix of lentils and eggplants until soft and a bit mushy. 
* Add salt, black pepper
* Add the pomegranate molasses to the mixture and stir well
* Fry the minced garlic with the cilantro in the olive oil until wilted
* Add to the pot of lentils and eggplants
*  Pour the mixture into a serving dish. You may garnish with sliced onions and cut parsley and sprinkle with Sumac. 

No comments:

Post a Comment