Tuesday, June 21, 2011

Rainbow Carrots With Tamarind Sauce- حشوة رز بالتمر الهندي و الجزر ألأحمر

The other day I went to the market and found a pile of different looking carrots than the normal orange colored ones I always buy. Those carrots had bright and beautiful colors ranging from bright yellows, dark oranges to dark purples. Those carrots name is "Rainbow Carrots". It was the first time for me seeing such produce in this market and I wanted to try them. They have a very sweet taste for the high sugar content and they are a delight to look at since they have beautiful colors from the outside and inside.
When I was young, my grandmother used to make stuffed purple-reddish carrots with Tamarind sauce. She used to make a huge pot and have the whole family over for lunch. Those carrots would be in season only during the fall and part of the winter in the Middle East, so this meal was special because it was made only couple of times a year and it took a lot of labour to make it. The thick big purple-reddish carrots were hard to core out. It took couple of days and few people  to prepare.  

The carrots I found at the market were not big enough to stuff, besides, I was not going to attempt to core them out anyway. I had to modify this old recipe and make it easier to cook. I also tried to get the same taste of the original recipe by using concentrated Tamarind molasses for the sauce, which gave this recipe its very special taste and it transferred me back in time to when I was a child!

Ingredients:
* 4-5 large Rainbow Carrots, about 3 pounds. You may use any color carrot available in your market
* Canola Oil
* 2 large onions
* 4 Heaped Tablespoons Tamarind Concentrate, or Paste. It looks like very thick molasses
* Juice of one lemon
* 2 Cups of short grain rice
* 1/2 a pound of ground meat
* Salt, Black Pepper, Allspice, Cinnamon and Cardamom
* Dry Mint and Minced Garlic


Tamarind Sauce:
- Peel the Carrots, cut 2 carrots into strips, and grate the rest.
- Fry the strips and put them on the side on paper towel to get rid of the execs oil.
Dice the onions and fry them, put them on paper towel to absorb the execs oil.
In the same oil, add the grated carrots, add salt, cardamom.
In the same pot, add the fried onions on the grated fried carrots. Cook on high heat until the grated carrots are soft, this should take about 10 minutes. 
Dissolve the Tamarind paste/concentrate in hot water to make the sauce. you need about 4-5 cups of hot water. the more water you add the less tangy the sauce is.

Add lemon juice on the Tamarind sauce. 
Add half of the Tamarind sauce on the fried grated carrots. The sauce should not be too watery.
Boil the mix then simmer on low heat for 20 minutes.

Rice and ground meat stuffing Directions:
Wash and soak the rice for 15 minutes
Cook the ground meat by adding onions to it. Season it with Salt, Black Pepper, Cardamom, Allspice, Cinnamon.
Cook the meat until seared all over.
Drain the rice and add it to the meat.
Add the second half of the Tamarind sauce to the rice and meat mix. let boil over on high heat then cover and simmer on low heat until the rice is done. The rice should take 25-30 minutes to fully cook.
To serve, place rice in the serving platter, arrange the fried carrot sticks and add the sauce with the grated carrots on top.




أكلة الجزر الأحمر المحشي من الأكلات الفلسطينيه المعروفه في نابلس و القدس و المناطق ا لقريبه منهما. جدتي كانت تطبخها في موسم الجزر الأحمر في فصل الخريف. كانت من الأكلات الموسميه ذات الطابع الخاص لقصر موسم الجزر الأحمر و ايضا لصعوبة تحضير الطبخه، فهي تحتاج الى الكثير من الجهد و العمل الشاق في تحضيرها، ليس من السهل حفر الجزر! كانت هذه الاكله تجمع العائله حول مائده واحده للاستمتاع بمذاقها اللذيذ جدا و ذلك يعود لأستعمال التمر الهندي ذو الطعم الحامض و المحبب لدى الكثير من الناس.
قبل فتره قليله وجدت في السوق مجموعه من الجزر الملون يطلق عليه اسم"جزر قوس قزح" لتعدد الوانه الجميله. اخترت بعض الحبات من الجزر الاحمر المائل في لونه الى البنفسجي الغامق و قررت ان اطبخ وصفة الجزر المحشي لكن بدون التعب و الجهد الذي كانت تبذله جدتي، الله يرحمها. الجزر الملون طعمه حلو لعلونسبة السكر فيه و الجزر الملون جميل جدا في الوانه المتعدده من الداخل والخارج.
وصفتي المبسطه للجزر الاحمر بالحشوه ( بدون حشي):المقادير:٤-٥ حبات من الجزر ألأحمر أو أي لون آخرمن إختياركم. حوالي كيلوغرام.
٤ملاعق كبيرة من معقود التمر الهندي ،قوامه يشبه قوام الدبس الثخين
نصف كوب من زيت الكانولا٤-٥ أكواب ماء ساخنحبتين بصل كبيرتين عصير ليمونه واحدهكوبين من الأرز المصري، أو رز حبته قصيرةربع كيلو من اللحم المفروم، بقري أو لحمه خاروفملح ،فلفل أسود ،بهار، قرفه و هيل مطحوننعنع ناشف و ثومالطريقه:- يتم تقشير الجزر ثم تقطيع ٢-٣ جزرات إلى شرائح أو عيدان متوسطة الحجم.- يتم برش باقي الجزر.- تقلى شرائح الجزر وتوضع على مناشف ورقيه للتخلص من الزيت الفائض.- يقطع البصل الى مكعبات ويقلى في نفس الزيت الذي استعمل في قلي الجزر ثم يوضع ايضا على منشفة ورقية لامتصاص الزيت الفائض.- في باقي الزيت،يتم إضافة الجزر المبشور و إضافة الملح و البهارات والهيل و يحرك. يقلى لبعض دقائق.- يتم إضافة البصل المقلي على الجزر المبشور. 
طريقة صلصة التمر الهندي: -يتم خلط التمر الهندي المركز مع الماء الساخن و يحرك. كمية الماء من ٤-٥ أكواب ماء. إضافة المزيد من الماء يجعل الصلصه أ قل حموضه.
- يتم إضافة نصف صلصة التمر الهندي على خليط الجزر مبشور و البصل.تطهى الصلصه على نار عالية في البدايه ثم يتم طبخها على نار هادئه حتى يستوى الجزر المبشور، وهذا يستغرق حوالي عشر دقائق إلى ١٥ دقيقه.
- يتم إضافة عصير الليمون و يطبخ لخمس دقائق.
طريقةحشوة الأرز واللحم المفروم :- يغسل الأرز وينقع لمدة ١٥ دقيقة- يتم طهي اللحم المفروم والبصل مع إضافة الملح، الفلفل الأسود ، الهيل ، البهار والقرفة.- يتم طهي اللحم حتى يتغير لونه لمدة عشر دقائق.- يتم تصفية الأرز وإضافته إلى اللحم و يحرك جيدا.- يتم إضافة النصف الثاني من صلصة التمر الهندي على الأرز و خليط اللحم. يغلى على نار عاليه ثم يغطى القدر و تترك على نار خفيفه حتى ينضج الأرز المده من ٢٥- ٣٠ دقيقه للطهى بشكل كامل.- للتقديم، يوضع الأرز في طبق التقديم ويرتب الجزرالمقطع و المقلي بصوره جذابه عليه ثم تضاف صلصة التمر الهندي مع الجزر المبشور فوقه.بعض الناس يحب ان يضيف الكزبره الخضراء و الثوم النيئ إلى الصلصه أو النعنع الناشف مع الثوم أيضا، ألأمر يرجع للذوق الشخصي.صحتين!
Rainbow Carrot With Tamarind Sauce- حشوة رز بالتمر الهندي و الجزر ألأحمر on Foodista

No comments:

Post a Comment