ملعقتان من الزيت النباتي
ربع كوب ماء
ربع كيلو لحمه مفرومه. لحم خروف او بقر
كوبان من اللبن الرايب
ملعقة طعام كبيرهنشاء
الثوم المدقوق و قليل من الزيت لقلي الثوم
أختيارك ان تضيفي القليل من الكزبره الطازجه و تقليها مع الثوم
اعداد العجينه :
• أخلطي الطحين والزيت والملح الى ان يصبح مثل مزيج الكعك المتفتت.
• اضيفي الماء تدريجيا ، أكملي العجن حتى تصبح العجينه متماسكه و ملسه.
• تترك العجينه مغطاة لمدة نصف ساعة لترتاح.
• قطعي العجين الى اجزاء متساويه .قومي برق العجينه الى قطعه رقيقه نوعا ما و قطّعيها بفنجان قهوه صغير الى دوائر.
اعداد حشوة اللحم :
• قلّبي اللحم مع البصل المفروم و التوابل.(الملح والفلفل الاسود والبهارات)
الحشي:
• احشي كل من دوائر العجين الصغيره بحشوة اللحمه. طبّقي العجين من الجوانب ثم لفي اطراف نصف الدائره على نفسها لتششّل شكل القبّعه.ضعيها في صينية للخبز. أخبزيها لمدة عشر دقائق حتى تتماسك قليلا.
• أخلطي الطحين والزيت والملح الى ان يصبح مثل مزيج الكعك المتفتت.
• اضيفي الماء تدريجيا ، أكملي العجن حتى تصبح العجينه متماسكه و ملسه.
• تترك العجينه مغطاة لمدة نصف ساعة لترتاح.
• قطعي العجين الى اجزاء متساويه .قومي برق العجينه الى قطعه رقيقه نوعا ما و قطّعيها بفنجان قهوه صغير الى دوائر.
اعداد حشوة اللحم :
• قلّبي اللحم مع البصل المفروم و التوابل.(الملح والفلفل الاسود والبهارات)
الحشي:
• احشي كل من دوائر العجين الصغيره بحشوة اللحمه. طبّقي العجين من الجوانب ثم لفي اطراف نصف الدائره على نفسها لتششّل شكل القبّعه.ضعيها في صينية للخبز. أخبزيها لمدة عشر دقائق حتى تتماسك قليلا.
إعداد اللبن المطبوخ :
• ذوّبي نشاء الذرة مع القليل من الماء البارد. أضيفيه الى اللبن. أطبخي الخليط على حراره عاليه مع التحريك المستمر. أضيفي القليل من الملح. أضيفي بعض الماء اذا كان الخليط يميل الى الثخانه.
• ذوّبي نشاء الذرة مع القليل من الماء البارد. أضيفيه الى اللبن. أطبخي الخليط على حراره عاليه مع التحريك المستمر. أضيفي القليل من الملح. أضيفي بعض الماء اذا كان الخليط يميل الى الثخانه.
•أضيفي الشيش برك الى اللبن المغلي و اطبخيه على تار هادئه ل ١٥ الى٢٠ دقيقه.
أقلي الثوم المدقوق (مع الكزبره الخضراء ،اختياري)و قليل من الزيت حتى تصبح ذهبيّة اللون.
أضيفيها الى اللبن و الشيشبرك و حركي قليلا
أسكبي الشيشبرك في صحن التقديم و قدميها ساخنه مع الارز الابيض .
___________________________________________________
- Sheesh Barak:
- This recipe is the Middle Eastern answer to Ravioli. The sauce that is used is cooked yogurt sauce. I think the origin of this recipe comes from the Turkish Cuisine.
- Sheesh Barak Ingredients:
- One cup flour
- One teaspoon of salt
- Two tablespoons vegetable oil
- ¼ - ½ cup water( depends on the dough you are making)
- ½ a pound ground meat (beef or lamb)
- Diced Onions
- Salt, black pepper and allspice
- Two cups plain yogurt
- One tablespoon corn starch
- Crushed garlic
- Cut Cilantro (optional)
- Preparation of the dough:
- Mix flour, oil and salt until it becomes like a cake mix, crumbly
- Add water gradually, kneaded well until you form dough that has a round shape
- Leave the dough covered with a half-hour to rest
- Cut the dough into round equal parts. Roll out your dough with a rolling pin , and then cut with a round shape cookie cutter or a small cup.
- Preparation of the meat:
- Fully cook your meat with the onions and spices (salt, black pepper and allspice)
- Filling:
- Fill the round little dough with the meat, about a teaspoon each, fold the sides of the dough on each other then fold again around to form a hat shape of the dough and meat. Set aside on a cookie sheet. Bake in a 250 degree oven just to get it set.
- Yogurt preparation:
- Mix the yogurt with the cornstarch and little cold water. Cook on high heat with constant stirring until it boils. Add some salt to it if needed. If the yogurt is too think, add a little water to it.
- Add the sheesh barak to the boiling yogurt. Let boil on low heat for 15-20 minutes.
- Fry your crushed garlic with little oil until golden in color, then add to the yogurt and sheesh barak pot. You may fry fresh cilantro with the garlic if you like.
- Serve hot with white rice on the side
No comments:
Post a Comment