Wednesday, September 9, 2009

مانجة تشتني - صلصة المانجه- Mango Chutney

عند زيارة خالي هذا الصيف،، قام بتحضير هذه الصلصة من الألف إلى الياء في مطبخي. هذه الوصفة هي مكملة للاطباق الرئيسية. خالو حسن شخص لطيف المعشر وروحة خفيفة مما يجعل زيارته لنا ممتعة. أنا وهو نحب الطبخ .
شكراً خالو حسن للمشاركة بوصفتك السهلة واللذيذة.خبرتك دائماً مفيدة وتثري موقع ميمي للطبخ
مانجة تشتني - صلصة المانجه
حبتين مانجة
نصف كوب خل التفاح
جنجر - زنجبيل طازج أو ناشف
ربع كوب كاشو
ربع كوب زبيب
فلفل أحمر بودرة- فلفل كيان
الطريقة
يفضل أن تحضر هذه الصلصة في وعاء زجاجي أو وعاء لا يتفاعل معالخل
قشري المانجة وقطعيها إلى قطع صغيرة.
على نار هادئة ضعي المانجة , قطعي الزنجبيل واضيفيه إلى المانجة , أضيفي الخل وحركي. أضيفي الزبيب و اتركيها تتسبك على نار هادئة لعشر أو ١٢ دقيقة حتى تصبح طرية وتنضخ عصيرها الطبيعي. أضيفي الكاشو و اتركيها على نار هادئة لدقيقتين. أضيفي الفلفل الأحمر في أخر مدة الطبخ
تقدم هذه الصلصة مع الدجاج المشوي أو اللحم أو السمك- تضيف هذه الصلصة طعم مميز إلى اللحم
صحتين و عافية



This past summer my Uncle , Hasan , visited with us. He is a fun person to be around and is young at heart which makes the time we spend together a fun time. Uncle Hasan and I share the love of cooking, so I got a chance to get one of his recipes that he prepared in my kitchen. The recipe is Mango Chutney.
This recipe is a condiment that is used with meat dishes. It is tangy and sweet and sour at the same time...the nuts add to it in a good way...This Mango Chutney adds a lot of flavor that enhances the meat taste. Also It is a very easy recipe to prepare.

Thanks Uncle Hasan for sharing your recipe and cooking knowledge with me and my readers on Mimi Cooks. I have no doubt that it is a great addition and it will enrich my blog. Your experience is always appreciated.
Mango Chutney:
Ingredients:

2 Mangos, peeled and diced

½ a cup Apple Cider Vinegar

2-3 Table Spoons Fresh Ginger- You may use dry ginger too

¼ cup Cashew nuts

¼ cup Raisins

Cayenne Peppers-Optional and to taste
You need a non reactive pot to cook this recipe due to the use of vinegar.
Directions:
Peel the mangos and dice into small pieces. Add the raisins. Add the peeled and diced ginger. Add the vinegar.
In a sauce pan, cook the ingredients until the mangos cook to a soft texture for about 10-12 minutes. Add the cashews and Leave on low heat for few more minutes. Towards the end of the cooking time, add Cayyene pepper if you like.
Serve the Mango Chutney with grilled chicken, meat or fish - The chutney adds a distinctive delicious taste any meat it is served with.



Mango on Foodista

No comments:

Post a Comment