Thursday, March 9, 2006

Baba Ghanoush- Mutabbal- متبل بتنجان - بابا غنوج



بابا غنوج أو متبل الباذنجان ، هو سلطة الباذنجان. هو طبق محبوب للباذنجان في منطقة الشرق الاوسط. يتم شوي الباذنجان في الفرن او مباشره على النار للحصول على الطعم المدخن . يهرس لب الباذنجان المشوي ويخلط مع التوابل. وهناك عديد من الأضافات للمتبل التي تحضّر مع الباذنجان.
يؤكل البابا غنّوج بتغميسه بالخبز.البابا غنوج يصنّف كفاتح للشهيه على قائمة الطعام في منطقة الشرق الاوسط.
المكونات
-- 1 او 2 حبات باذنجان أسود كبير
-- نصف كوب من الطحينه
-- ربع كوبمن اللبن الرايب
-- 2 ملعقتين كبار من الخل الاحمر او دبس الرمان او عصير الليمون ( حسب الذوق)
-- قليل من الملح

الطريقه:

- غزّي بعض الشقوق في الباذنجان قبل الشوي في الفرن. يمكنك لف الباذنجان بورق الالومنيوم

- ضعيه في فرن ساخن جدا للتم عملية الشواء لمدة نصف ساعة تقريبا

- أقطعي الباذنجانه من النصف و اسكبي اللب

- اهرسي الباذنجان باستعمال الشوكه

- اتركيه يبرد قبل اضافة اي شيء آخر من المكونات

- يمكنك ان تجمدي لب الباذنجان المشوي لاستعمالها في يوم آخر
-أضيفي الطحينه, الخل ألأحمر, الملح و اللبن الرايب و أخلطي جيدا.
- رشّي زيت الزيتون فوق المتبل.
- يمكنك تزيين الصحن بالبقدونس المفروم او النعنع الناشف او حبات الرمان الصغيره, او رش الكمون و السماق.

Baba Ghanoush
or Baba-Ganouj (بابا غنوج), is eggplant salad or dip that is a popular Middle Eastern dish made primarily of eggplant. The eggplants are roasted to get a smoky taste, mashed and mixed with various seasonings. There are many salads and dips that are made with roasted eggplants in Middle Eastern cuisine.

Baba ghanoush is usually eaten as a dip with pita bread. It falls under the appetizer section on the Middle Eastern menu.
Ingredients
- 1 or 2 Roasted Eggplant
- ½ cup Tahini Sauce
- ¼ cup Yogurt
- 2 Tablespoons Red Vinegar OR Pomegranate molasses OR Lemon juice
- Salt to taste

Directions


-Make slits in the eggplants before roasting in the oven Sometimes I wrap it with aluminum foil


-Roast for half an hour


-Cut in the middle and scoop out the pulp into a bowl


-Gently mash it with a fork


-Let cool before adding anything else


-You may freeze the roasted eggplants for future use


-Add tahini sauce yogurt vinegar and salt Combine well


-Add olive oil on top and serve as an appetizer with pita bread


-Drizzle Olive Oil, garnish with cut parsley, pomegranate seeds or sprinkle cumin and sumac in a decorative way.

No comments:

Post a Comment