Wednesday, April 29, 2015

حُراق أُصبعه - Syrian Lentils and Dough Recipe

This recipe is prepared in Syria and it is known to be one of the popular dishes in the Syrian kitchen but many places in the Levant prepare it too according to the original recipe. It is called Rashtayeh.This recipe is usually prepared in the winter time. Brown lentils are the main ingredient in this recipe with the addition of strips or little pieces of plain dough. This dish is served at room temperature or cold the next
day.
Before preparing this recipe I checked online how it is prepared and I found couple of variations in the ingredients used.Some recipes used pomegranate molasses others used tamarind and few used a mix of both. I decided to prepare mine with pomegranate molasses and next time I make it , I will use tamarind and compare the taste. Both pomegranate molasses and tamarind has a sweet and sour taste that will flavor any dish in a nice way.

Ingredients:
*1 1/2 cups brown lentils
*2 small onions
*Few garlic cloves
*A bunch of Cilantro
*A tablespoon of Oil
*Salt

For the dough:
*1 cup any type of flour, I used white flour
*3/4 to 1 cup water
*1/4 cup  Oil

For the garnish: 
*3/4 cup to one cup of Oil for frying
*1 cup or more of the dough squares or strips, fried to a golden color. You may use more *depending on the size of your dish to top it with the fried dough.
*2-3 onions sliced and fried crisp to a golden color
*Few cloves of garlic minced and fried to a golden color, immediately add the chopped Cilantro and fry for few minutes with the garlic
*Optional, you may use Cumin and Sumac to sprinkle on the garnish

Directions:

*Prepare the dough: 

- Note: for an easier version , many people use fettuccini pasta instead of making their own dough. It cuts the making time tremendously.
-Mix the dough ingredients and roll it with your rolling pin to a thin layer and cut it into squares or ribbons. sprinkle with flour so it would not stick together
-Fry in hot oil about a cup of the cut up dough till golden brown and preserve it for the garnish
-save the rest of the dough for later use with the lentils

*Prepare the lentils:
- Wash and boil the lentils in water. By the end of the cooking process the lentils should have some water on it. DO NOT drain the water. If the water is absorbed, add more, the lentils should be a little watery. Once you add the dough the water will be absorbed and you may need to add more water.The boiling process will take between 20-30 minutes
- Dice the onions, mince the garlic and fry them in hot oil. Add them to the cooked lentils
- Quick fry the cilantro and add to the cooked lentils
- Gradually add the dough squares or ribbons, stirring gently before you add more dough. You do not want the dough to clump up in the lentils
- Add salt to taste
- Add about 1/4 cup of lemon juice
- Add about 1/3 cup of pomegranate molasses
- Let the lentils simmer for 5 minutes
- Turn off the heat and pour in bowls or one big pan
-Garnish with the fried dough, fried onions, fried garlic and cilantro. You may sprinkle cumin and sumac on top of the serving bowl or dish.
- Serve at room temperature with lemon wedges. It is eaten with a spoon. No need to serve any bread or rice with this dish since it is a complete meal. Enjoy!






وصفة "حُرًاق أُصبعه " من المطبخ السوري و هي من الأكلات الشعبية هناك ولكن تُعد ايضا في مدن عديده في بلاد الشام حسب الوصفه الأصليه, و تسمى ايضا ب الرشتايه و تعتبر من الاكلات المناسبه للطقس البارد و تحضر على الاغلب في فصل الشتاء. العدس البني هو العنصر الرئيسي في هذه الوصفة مع إضافة شرائح أو قطع صغيرة من العجين. يتم تقديم هذا الطبق في درجة حرارة الغرفة أو باردا في اليوم التالي. قبل تحضير هذه الوصفة راجعت على الانترنت كيفية طبخها و وجدت بعض الاختلافات في المكونات المستخدمة. بعض الوصفات تستعمل دبس الرمان و بعضها الآخر تستعمل التمر الهندي و قليل منها تستعمل خليط من الاثنين معا. قررت إعداد الوصفه مع دبس الرمان والمرة القادمة سأطبخها بإضافة التمر الهندي ومقارنة الطعم. كل من دبس
الرمان والتمر الهندي له طعم مائل للحموضه مع القليل من الحلاوه و ذلك يزيد من النكهة اللذيذه لأي طبق.

المكونات:
* ١،٥ كوب عدس بني
* ٢ بصل صغير
* القليل من حبات الثوم، حسب الرغبه
* ضمة من الكزبرة الخضراء
* ملعقة كبيرة من زيت الكانولا
* ملح

للعجينة:
* ١ كوب أي نوع من الدقيق، استخدمت الدقيق الأبيض
* ١ ٣/٤ كوب ماء
* ربع كوب زيت

 للتزيين:
* ٣/٤ كوب إلى كوب واحد من زيت القلي
*١ كوب أو أكثر من مربعات اوشرائط العجين، يُقلى إلى اللون الذهبي. اعتمادا على مسطّح الطبق المستعمل ممكن استعمال كميه اكبر من العجين المقلي للتزيين.
* حبتين او ثلاثة حبات من البصل تقطع الى شرائح و تقلى إلى اللون الذهبي
* يُدق الثوم ويقلى للون الذهبي، ثم يتم إضافة على الكزبرة المفرومه وتقلى لبضع دقائق مع الثوم
* يمكنكم استخدام الكمون والسماق برشه على التزيين

الطريقه:

* إعداد العجين:
-يتم خلط المكونات للعجين ويتم رقه بالشوبك لطبقة رقيقة وتقطع الى مربعات أو أشرطة. يرش العجين المقطع بالدقيق لمنع التصاقه
 -يقلى في الزيت الساخن للون ذهبي ووضعه على الجانب لاستخدامه فيما بعد عند التزيين . ما تبقى من العجين المقطع يوضع جانبا لاستعماله لاحقا مع العدس

* إعداد العدس:
- يُغسل العدس و يُغلى في الماء. بحلول نهاية عملية الطهي يجب أن يكون هناك بعض الماء على العدس. لا تصفي الماء ، اذا نشف الماء عن العدس، بالامكان إضافة المزيد من الماء، لانه بمجرد إضافة العجين للعدس سيتم امتصاص الماء وممكن إضافة المزيد منه. العدس يستغرق ما بين ٢٠-٣٠ دقيقة ليتم استواءه
-يتم تقطيع البصل الى مكعبات وهرس الثوم ويقلبان في الزيت الساخن ثم يتم إضافتهما إلى العدس المطبوخ
- تقلب الكزبرة بالزيت و تضاف إلى العدس المطبوخ
- يتم إضافة قطع او شرائط العجين بالتدريج مع تحريكه بلطف قبل إضافة المزيد من العجين.اضافة العجين بصوره سريعه يسبب تكتله في العدس
- يضاف الملح حسب الذوق
- يتم إضافة ١/٤ كوب من عصير الليمون
- يتم إضافة ١/٣ كوب من دبس الرمان
- يترك العدس على نار هادئه لمدة ٥ دقائق
-يرفع العدس عن النار ويصب في أوعية أو صحن تقديم غميق نوعا ما.
-يتم تزيين وجه حراق اصبعه بالعجين المقلي والبصل المقلي والثوم المقلي والكزبرة. بالامكان رش الكمون والسماق على وجه طبق التقديم.
- يقدم في درجة حرارة الغرفة مع شرحات الليمون. يؤكل بالملعقة. لا حاجة لتقديم الخبز أو الأرز مع هذا الطبق لأنه وجبة كاملة.

No comments:

Post a Comment