Sunday, April 5, 2015

Palestinian Taboon Bread - خبز الطابون الفلسطيني



Taboon Bread is a type of flat bread that is baked in a clay oven. The Taboon oven is made from a mix of yellow clay and hay. Taboon oven is made into tow types, one is a hole in the ground that is lined with Basalt stones and has a lid to cover the opening while cooking or baking.The other type is a cone or dome shaped oven, with a flat surface that is lined with limestones and elevated from the ground with a space under it to ignite and stoke the fire. The stones give the Taboon bread its bubbly beautiful shape. Olive leftovers after extracting the oil mixed with animal manure are used as fuel or tree branches, coal or other type to light up the fire. The oven is ignited twice a day, once at dawn and another at sunset. The Taboon oven holds a lot of heat which makes it perfect for baking bread and cooking meat, chicken and vegetable stews. The bread bakes pretty quickly in the Taboon oven, while stews and other dishes are cooked at a slower rate, depending on where the pans are placed, to the front, the back or the sides of the oven. Stews come out very nice and delicious. One of the most known Palestinian dishes to use the Taboon oven for cooking is Msakhkhan, Musakhkhan or Musakhan.
I got the idea from Amira's blog on how to create my own Taboon oven at home by using Riverbed stones in a flat pan and placing it on the lower part of my oven. I let the stones heat up on the highest setting on my oven and prepared the bread and baked it. I loved the idea and it was easy to make at home. The bread was as close as can be to Taboon bread. I was happy and thankful for finding the recipe on Arabianmama blog.

My recipe for the Taboon bread is:
You can use any type you like. but make sure the whole amount of flour should be 1/3
wheat and 2/3 white flour.
Step One:
1 Cup flour
1 Cup lukewarm water
1 Tablespoon dry active yeast
1 Tablespoon sugar
Mix and place in a warm place to rise for 15 minutes

Step Two:
To the first mix, add:
4 Cups flour
3-4 Cups water. You may add more or less, depending on the humidity in your kitchen and how soft you want your dough to be. The dough should be on the soft side and a little bit sticky.
I added a little bit of olive oil to the top and bottom of the dough to prevent it from sticking to the bowl.
Amira's recipe did not have any salt, but the second time I made the bread, I added salt and made it taste much better.

-cover the dough and leave it in a warm place to rise, about an hour.
-Preheat your oven to the highest setting. I cranked up to 550 degrees Fahrenheit, which is about 280 degrees Celsius. The stones took about 30 minutes to heat up.
-I did not knead the dough, I just mixed it with a spatula and it came out great after it had risen.
-Shape your dough into the size of a grapefruit and set it aside on clean sheet to rise again for 15-20 minutes.
-Flatten the dough with your fingers to shape the flat bread, any size you can manage. the thinner you spread it the bigger it gets. Place it again on the sheet
-Once your stones are heated up start baking your bread. It takes about 4-5 minutes on each side for the bread to bake and have the shape of the stones on it. You will know its fully baked when the bread puffs up and has some color on it.




خبزالطابون هو خبز يُخبز في فرن مصنوع من خليط من الطين الاصفر و القش. هناك اشكال عديده من افران الطابون نوع يكون في حفرة في الأرض حيث تُصف بداخله بالحجارة البازلتية وللفرن غطاء لتغطية الفتحه أثناء الطهي أو الخبيز.النوع آالآخر هو  على شكل مخروط أو  شكل قبة، بداخله سطح مستومغطى بالحجر الجيري و يكون مرتفعا عن الأرض بمسافة تحته لإشعال وتأجيج النار. الحجارة تعطي خبز الطابون شكل فقاعات جميله. وتستخدم بقايا الزيتون بعد استخراج زيته و تُخلط مع روث الحيوانات كوقود أو  تستخدم فروع الأشجار، والفحم أو أي نوع آخرلاشعال النار. يُشعٌل الفرن مرتين في اليوم، مرة واحدة على الفجر واخرى عند غروب الشمس. فرن الطابون يحتفظ بحرارة عاليه مما يجعله مثاليا لصنع الخبز وطهي اللحوم والدجاج و الخضروات. الخبز يُخبز بسرعة كبيرة في الفرن ، في حين يتم طهيالاطباق الاخرى بمعدل أبطأ، تبعا للمكان الذي يتم وضع اواني الطبخ، الى الأمام، الخلف أو جوانب الفرن. من اشهرالأطباق الفلسطينية التي يستخدم فرن الطابون للطبخه هو طبق المسخن.
بحثت عن وصفه لخبز الطابون و وجدتها على مدونة أميرة و طريقه ذكيه لإنشاء فرن الطابون في المنزل باستخدام الحجارة  في صينيه مسطحة وضعها على الجزء السفلي من الفرن العادي الموجود في كل بيت. طبقت وصفة اميره و فكرتها و كانت سهله و بسيطه. الخبز بشكله النهائي كان أقرب ما يمكن لخبز الطابون المعروف في فلسطين.. كنت سعيدة وممتنة لوصفة اميره على مدونتها

ملاحظه: بامكانكم استخدام أي نوع من الدقيق بشرط ان تكون كمية دقيق القمح ثلث و الدقيق الابيض ثلثين من مجمل الكميه المستعمله  

الخطوةالاولى
كوب واحد دقيق
 كوب واحد ماء فاتر
 ملعقة كبيرة خميرة
 ملعقة كبيره واحده من السكر
تخلط المكونات و تترك في مكان في مكان دافئ لتتخمر لمدة ١٥ دقيقة

الخطوة الثانية
إلى المزيج الأول،يتم إضافة
٤ اكواب من الدقيق
٣-٤ أكواب من الماء. يمكنكم إضافة أكثر أو أقل الكميه من الماء ، وهذا يتوقف على الرطوبة في المطبخ ، وحسب الرغبه الشخصيه في ليونة العجين. من الافضل ان  تكون العجينه  لينة قليلا
أضفت قليلا من زيت الزيتون إلى أعلى وأسفل العجينه لمنعها من الالتصاق في  الوعاء
وصفة أميرة لم تحتوي على الملح، ولكن أنا اضفت قليلا من الملح لتحسين طعم الخبز
يغطى العجين ويترك في مكان دافئ ليتخمر حوالي ساعة من الزمن
يتم تسخين الفرن الى  اعلى حراره موجوده . فرني يصل الى ٥٥٠ درجة فهرنهايت، وهي تساوي تقريبا ٢٨٠ درجة مئوية. ألاحجار اخذت حوالي ٣٠ دقيقة لتسخن
لم اعجن العجين بيدي،  فقط خلطته  بملعقه 
يتم تشكيل العجين  في حجم حبة الجريب فروت ويوضع جانبا على مفرش نظيف ليتخمر مرة أخرى لمدة ١٥-٢٠ دقيقة
يتم ترقيق العجين بالأصابع لتشكيل الرغيف
 بعد ان يتم تسخين الحجارة  يُخبز الخبز . الخبيز يستغرق حوالي ٤-٥  دقائق على كل جانب من الرغيف ليستوى استواء كامل و يتخذ شكل الحجارة و يصبح لونه مائل للون الذهبي

4 comments:

  1. ما شاء الله لا قوة إلا بالله جميل جدا وأحلى من اللي أنا عملته .. شكله رائع بالهنا والشفا

    ReplyDelete
    Replies
    1. شكرا اميره على التعليق الجيمل. لو انت ما كنتيش حاطه الوصفه عندك انا ما كنت عملته. تسلم ايديك انت.

      Delete
  2. what type of flour? just plain all purpose?

    ReplyDelete
  3. Thanx a lot finally I found the perfect recipe ��

    ReplyDelete