Friday, October 21, 2011

Makhshi Kusa with Ground Beef- شيخ المحشي-مخشي كوسا باللحمه

This is a dish that is made in the Levant.The name of this dish, Makhshi, or Shaikh El Makhshi is derived from the word "Mahshi" or "Ma7shi"، which is the act of stuffing zucchinis or eggplants.This recipe calls for cooked ground meat to be stuffed in zucchinis. Sometimes small size eggplants are used in this recipe instead of zucchinis. The zucchinis in this recipe are cooked with yogurt sauce, I cooked it with water although you may use meat broth if you like. Adding garlic and dry mint to this dish adds to its special taste. No matter how it is prepared and whether you use eggplants or zucchinis, I assure you that this recipe is delicious and easy to prepare if you have all the tools and ingredients in your kitchen.  

Ingredients:

Half a pound of Ground Beef
Couple of diced Onions
Salt, Black Pepper and Allspice to taste
A handful of Fried Almonds or Fried Pine Nuts
One pound of Zucchinis
Oil for frying the zucchinis
Few cloves of minced Garlic
A Tablespoon of Dry Mint
Water or Meat Broth

Directions:

Cook the ground meat with the diced onions. Add the salt and spices.
Add the fried almonds or pine nuts after the meat is fully cooked
Hollow the Zucchinis
Stuff the Zucchinis with the cooked ground meat
Fry the Zucchinis with hot oil until they turn brownish in color
In a pot, add diced onions to little oil and cook until translucent in color
Add the minced garlic
Add salt, black pepper and the dry mint
Place the fried zucchinis in the pot
Add the water or the meat broth to the zucchinis
boil the contents of the pot on high  heat then lower the heat and simmer for 20 minutes
Serve with white rice on the side as a main dish




وصفة مخشي الكوسا او شيخ المخشي من الوصفات المتنوعه لطبخ المحاشي في مطبخ بلاد الشام. كلمة "مخشي"  مشتقه من كلمة "محشي" ، وهي تكون في عملية حشو الكوسا او الباذنجان بأي مقادير من الرز او اللحمه.  تحضروصفة المخشي بالحشي الكوسا باللحمه المفرومه و تطبخ  باللبن الرايب المطبوخ ، لكن انا طبختها بالماء فقط و بأمكانكم استعمال مرق اللحم. و ايضا يحضرالمخشي بالباذنجان الصغير الحجم. اضافة الثوم و النعنع الناشف يضيف المذاق الطيب و المميز. من الممكن ان تتعدد الأسماء لهذه الاكله او تختلف المكونات قليلا، لكن النتيجه كلها واحده لها، و هي انها وجبه طيبة المذاق و سهلة التحضير اذا توفرت لديكم كل المكونات.
مقادير مخشي الكوسا

ربع كيلوغرام لحمه مفرومه
بصل مفروم
ملح، فلفل أسود، بهار
صنوبر او لوز مقلي
نصف كيلو كوسا
زيت للقلي
ثوم و نعنع ناشف
ماء او مرق اللحم
الطريقه 
يتم طبخ اللحمه المفرومه مع البصل المفروم و البهارات
يضاف اللوز او الصنوبر المقلي بعد ان ينضج اللحم
يتم تجويف الكوسا من اللب
تحشى الكوسا باللحمه المفرومه
يتم قلي الكوسا بالزيت الحار حتى تأخذ لونا بنيا نوعا ما
يتم تقليب البصل و الثوم في وعاء الطهي مع إضافة النعنع الناشف
يضاف الكوسا ثم يضاف الماء او مرق اللحم فوقه
تغلى محتويات القدر ثم تخفض الحراره و يترك على نار هادئه لمدة ٢٠ دقيقه
يقدم الطبق مع الأرز الابيض كوجبه رئيسيه

No comments:

Post a Comment