Monday, September 19, 2011

Eggs, Cauliflower and Potatoes- عجة بيض بالقرنبيط (إمشاط) و بيض بلبطاطا


Eggs are listed as one of the everyday "super foods".  They are easily available in many markets around the world, relatively inexpensive and nutritious. Although high in cholesterol, but their benefits outweigh their cons. 
Today I am sharing two recipes that are prepared in many places around the world. The first recipe is Eggs with cauliflower and the second recipe is Potatoes and Egg Frittata. 


Depending on the country, the recipes vary by using different spices or additions of meats or vegetales or different cooking methods. 
The first recipe:
In the Palestinian kitchen, the eggs and cauliflower recipe is called "Em-Mshatt". The cauliflower is boiled in water, drained and dipped in eggs, then fried in hot oil. It is easy to make and delicious.



Ingredients:

One head of cauliflower
6 eggs
Parsley
One onion
Few garlic cloves
1-2 TBS flour
Salt , Black Pepper and Allspice to taste
Cumin
Oil for frying

Direction:
-Boil the cauliflower in water until soft, add a tablespoon of cumin to the water. Drain.
-Mix the eggs with the finely cut parsley, onions and garlic. Add the flour and the seasoning.
-Heat the oil. Drop the cauliflower in the egg mixture and fry. Do not stir it, let it set in the hot oil for couple of minutes until it is cooked from the bottom, turn over and let it cook from the other side until it is firm and set. 
-Enjoy eating with pita bread and salad on the side.


The second recipe is Potatoes and Eggs. I used commercial egg whites but you may use whole eggs. 
Ingredients:
4 small or 2 large Boiled potatoes
2-3 whole eggs or 1/2 a cup of egg subtitue
Chili pepper, optional
2 Tablespoons Canola Oil
Chopped parsley for garnish

Direction:
-Cube the boiled potatoes into medium size cubes
-Cook in the oil for few minutes
-Add the chili pepper if you like it spicy
-Add the eggs or egg subtitle and mix well with the potatoes, but make sure that the potatoes are still keeping their shape
-Season with salt and black pepper
-Garnish with chopped parsley. Serve with green salad on the side. 






يعتبر البيض احد  "الأطعمة السوبر" المهمه في حياتنا اليومية و ذلك لفوائدها المتعدده.  هي متوفرة بسهولة في جميع  الاسواق في أنحاء العالم ، وغير مكلفة نسبيا ومغذية. على الرغم من ارتفاع البيض في نسبة الكولسترول ، ولكن فوائده تفوق سلبياته . 

وهنا اثنتين من الوصفات التي يتم إعدادها في أماكن كثيرة في مختلف أنحاء العالم بطرق مختلفه. الوصفه الأولى هو وصفة البيض مع القرنبيط  ، الوصفة الثانية هي عجة البيض مع البطاطا المسلوقه. 
تبعا للبلاد المختلفه ، الوصفات تختلف من مكان لآخد و ذلك  باستخدام التوابل المختلفة  أو إضافات اخرى من اللحوم و الخضار أو تختلف في أساليب الطهي. 
يسلق القرنبيط في الماء مع إضافة الكمون لماء السلق .يلخ  البيض مع البهارات ، البقدونس المفروم و البصل ، ثم تقلى القرنبيط في الزيت الساخن. وصفه سهله و سريعه.  
في المطبخ الفلسطيني تسمى وصفة البيض بالقرنبيط ب "إمشاط" و مكوناتها:
رأ س واحد من القرنبيط 

٦ بيضات 

بقدونس مفروم 

بصله واحدة مفرومه 


بضعة حبات من الثوم المهروس
ملعقه او اثنتين من الدقيق 


الملح والفلفل الأسود والبهارات حسب الذوق 


كمون 


زيت للقلي 

الطريقه : 

-يسلق القرنبيط ، في الماء حتى تصبح طرية ،يتم إضافة ملعقة كبيرة من الكمون إلى الماء

 يتم خلط البيض مع البقدونس المقطع ناعما والبصل والثوم. يتم إضافة التوابل و الدقيق، ثم يتم اضافة الملح و الفلفل 

يتم  إسقاط القرنبيط في خليط البيض حتى يتغلف من جميع النواحي بالبيض، يتم قليه في الزيت الحار. يترك بدون تحريك حتى ينضج من الاسفل ثم يقلب على الجانب الثاني حتى تتم عملية القلي و النضج ،
يقدم مع الخبز وسلطة خضراء.

الوصفة الثانية هي البطاطا والبيضأنا استخدمت هنا بياض البيض التجاري، ولكن بإمكانكم استخدام البيض العادي 

المكونات : 

٤ حبات من البطاطا المسلوقة الصغيرة الحجم او حبتين كبيرتين 

٢-٣ بيضات البيض كله أو نصف كوب من البيض التجاري  

فلفل حار ،اختياري
ملعقتين كبيرتين من زيت الكانولا


ملح و فلفل اسود

البقدونس المفروم للتزيين




الطريقه 
تقطع البطاطا المسلوقة إلى مكعبات متوسطة الحجم
- تقلب في وعاء القلي لقليل من الوقت 
- يتم إضافة الفلفل الحار، حسب الرغبه 
- يضاف البيض ويخلط جيدا مع البطاطا ، ولكن يتم التحريك بلطف حتى لا تفقد البطاطا شكلها

-يتم اضافة الملح والفلفل الأسود، و تتم عملية الطبخ حتى يتماسك البيض و ذلك لا يأخذ الا بضع دقائق

تزين بالبقدونس المفروم و يقدم الطبق مع السلطه الخضراء

No comments:

Post a Comment