Monday, September 27, 2010

Potato Kubbeh - كبة بطاطا

This is a vegetarian , satisfying and easy recipe for Kubbet (Kibbet) Batata (Baked Potatoes With Cracked Wheat). It does not take much time to prepare if you happen to have all the ingredients at home. It makes a nice presentation and easy to handle finger food if you are having a gathering or a party. Here are the few and simple ingredients that make a nice tasting dish that is satisfying and filling.

Ingredients:

For the Kubbeh (Kibbeh) Dough you need:
2 Large Potatoes
1 Cup of Cracked Wheat (Bulgur) And 1 Cup of warm water to soak it with.
1/2 to 1 Cup Olive Oil
Salt, Black Pepper and Allspice to taste

For the filling you need:
1 Diced Onion
1 Cup Chopped Walnuts
Salt, Black Pepper, Allspice and Sumac. You can substitute for the Sumac with One Tablespoon of Pomegranate Molasses.

Directions:
1. Wash, peel, dice and boil the potatoes until tender. Mash and mix with salt, black pepper, and allspice. 
2. Add the already soaked cracked wheat and mix with the mashed potatoes. To mix together well, use your hands, this way you will get a feel of how wet or firm the dough is. Add the olive oil gradually.
3. Saute'  the chopped onions until translucent. Add the chopped walnuts and mix. Add the spices. At this point you can decide if you want to add the Sumac OR the Pomegranate Molasses. 



To make the Potato Kubbeh in a pan ( Kubbeh bil Senyyeah):

Grease baking pan with olive oil. Flatten half of the potatoes and wheat dough in the baking pan. Spread the onion and walnut mixture. Add the top layer by flattening the dough into hand size pieces, add on top. At the end smooth the top layer by wetting your hand in little water. cut into squares or diamond shape before baking. You may drizzle with olive oil on top. 

Bake in a preheated oven at 450 degrees F for about 15-20 minutes or until the edges are brownish in color . Make sure the top layers has a nice golden color. Cool and then serve warm or at room temperature with green salad or yogurt on the side.
 
Same directions like the above recipe but you can create rolls of the dough and fill with the onions and walnuts filling. It might be difficult to fry in a deep fryer. When I tried it the rolls fell apart, so I recommend that you make this type of Kubbeh in a pan only and bake in the oven.




هذه  وصفة مشبعه وسهلة التحضير لكبة البطاطا, إذا توفرت جميع المكونات في البيت فهي لا تأخذ  وقت في التحضير. المكونات بسيطه لكن النتيجه طبق لذيذ ة مشبع   

مكونات عجينة الكبه حبتين بطاطا كبيرة الحجم



كوب من البرغل الناعم و كوب من الماء الدافئ للنقع
 كوب الى كوب ونصف من زيت الزيتون
الملح والفلفل الاسود والبهارات حسب المذاق
مكونات الحشوه
بصلة مفرومة
 كأس من الجوز المفروم
الملح والفلفل الأسود ، البهارات والسماق. يمكنك اضافة ملعقة كبيرة من دبس الرمان بدلا من السماق
الطريقه
 يتم غسل البطاطا وتقشر و تقطع الى قطع متوسطة الحجم ثم يتم طهيها بالغلي حتى تنضج و تصبح قابله للهرس
يتم هرس البطاطا و اضافة الملح والفلفل ، والبهارات
 يتم إضافة البرغل.يضاف زيت الزيتون بالتدريج. من الافضل استعمال اليدين في عملية الخلط حتى يتم الحصول على عجينة متماسكه
 يتم تقليب البصل المفروم بالزيت حتى يدبل . يتم إضافة الجوز المفروم و إضافة التوابل. في هذه المرحلة يمكنك أن تقرر إذا كنت ترغب في إضافة السماق  أو دبس الرمان
كبة البطاطا بالصينيه
يتم اضافة زيت الزيتون الى صينية الخبز.يتم استعمال نصف عجينة الكبه و فردها. يتم اضافة خليط البصل والجوز. يتم أضافة الطبقة العليا من العجين بفردها الى قطع بحجم اليد ، و تضاف كطبقه عليا. يتم ترطيب اليدين بقليل من الماء و مسح الطبقه العليا للحصول على  نحو طبقة عليا ناعمة الشكل و الملمس. يتم تقطيع الكبه الى مربعات او شرحات حسب الرغبه.يتم اضافة القليل من زيت الزيتون فوقه
يتم خبز الكبه في الفرن على درجة حرارة ٤٥٠ درجه فهرنهايت لمدة١٥-٢٠ دقيقة أو حتى تصبح الحواف بنية اللون و الطبقه العليا لها لون ذهبي جميل.


لعمل البطاطا في حبات مكوره او كبيبه
يتم اتباع الوصفه نفسها ولكن يتم تحضير الكبيبه و حشيها بالحشوه. حاولت ان احضرها لكن الكبه تفتتت عند القلي.انصح بتحضير كبة البطاطا في الصينيه فقط, اسهل و اضمن للنتائج
صحتين و عافيه
Potato

No comments:

Post a Comment