Wednesday, June 3, 2009

Algerian Chicken with Olives - وصفه من الجزائر، دجاج بالزيتون

طاجن الزيتون هو الطبق ألأول في برنامج
التحدي الشهري لنادي الطبخ العربي " الوليمه". هذا الطبق من الجزائر و خديجه هي صاحبة وصفه الدجاج بالزيتون و وصفة "سلّة العروس" المكونه من الطحين المعجون بماء الزهر و تُشكّل على شكل سلاّت صغيره و تُحشى باللوز و السكر...أخترت لهذا التحدي ان اطبخ وصفة طاجن الزيتون و تصويرها, أيضا اخترت ان اغيّر قليلا بالوصفه حيث انها تتكون من الدجاج و اللحم معا, و بما اني و عائلتي لسنا من آكلي اللحوم او الدجاج بكثره فقررت ان اطبخها بالدجاج فقط. أيضا اضفت لها حب الهان ( ألهيل) لأني احب طعمه و رائحته مع الدجاج. استعرت افكار من صباح و من توني عند تحضير وصفتهم و النتيجه كانت كتير لذيذه...و هنا الوصفه و الفيديو:
دجاجه واحده
بصله مقطعه مكعبات
ثلاثة ارباع ملعقه كبيره من الملح, فلفل أسود, بهار, زنجبيل مطحون او طازج, كركم, قرفه, جوزة الطيب
بأمكانك اضافة البابريكا حسب الرغبه
أربعة حصوص من الثوم المفروم أو المهروس
ملعقه كبيره من كبيس (مخلل) الليمون, مفروم
ثلاثة أرباع كوب من البقدونس و الكزبره الخضراء, مفرومين
جزرتين مقطعتين
نصف كوب من الزيتون ألأخضر. انا استعملت كبيس الزيتون على الطريقه الفلسطينيه مع الليمون
حبة بندوره مقطّعه
نصف كوب زي
ت زيتون
ملعقه كبيره من الزبده

ألطريقه:
أغسلي الدجاجه, نشفيها ثم افركيها بزيت الزيتون و الليمون
في قدر كبيره, ضعي الزبده و زيت الزيتون. أضيفي البصل, قلبيه حتى يصبح شفافا
أضيفي الثوم و اطبخي لدقائق قليله.
أضيفي البندوره, قلبي لدقائق قليله.
أضيفي الليمون الكبيس, أخلطي المواد قليلا ثم أضيفي البهارات المشكّله. عند ملامسة البهارات للقدر الساخنه ستفوح روائح عطريه جميله و مشهّيه في مطبخك
أضيفي البقدونس و الكزبره المفرومين و اطبخي لدقائق قليله
اضيفي الدجاجه و افركي المزيج من الخضار و البهارات من خارجها و داخلها
أضيفي ثلاثة أرباع كوب ماء او ما يكفي من الماء لطبخ الدجاجه, كميه قليله فقط. غطي القدر و اطبخي الدجاجه لمدة يصف ساعه او حتى تصبح طريه.
في متصف عملية
الطبخ, أضيفي الجزر.
عند أستواء الدجاجه, انشليها في صينية الفرن و اخبويها لمدة 25 دقيقه او حتى تصبح ذهبية اللون في درجة حرارة الفرن 180 درجه مئويه.
أضيفي الزيتون الى الصلصه في القدر, اطبخيها لمدة 15 الى 20 دقيقه حتى تختلط النكهات.
للتقديم, قطّعي الدجاجه الى 4 او 6 قطع مع شرحات الليمون الطازج و الصلصه فوقه او على الجانب. يقدم هذا الطبق مع الكسكسي او الرز. افضل ان اقدمه مع الرز المخلوط بالفواكه المجففه و القلوبات.
صحتين و شكرا خديجه على الوصفه




__________________________________________________
The first challenge for the month of May at the Walima club was from Algeria brought to us by Khadidja.
She provided two recipes, one savory and one dessert. I am not into making desserts much so i chose to make the savory recipe which is Chicken with Olives. I did not follow the recipe the way it was given, I felt that it had a lot of meat in it and my family and I are not big on eating meat or chicken, so I opted to using only chicken. Also i borrowed some ideas from other club members, Tony and Sabah.
My thoughts about this recipe is that, it is easy, although it has many ingredients and steps to follow. Also most of the ingredients are found in almost every home or country, so anyone can make it no matter where they live. I also used olives pickled the Palestinian way, In olive oil and lemons. I did not wash my olives or boil them, I felt that it will lose its nice flavor. The taste of the whole recipe is very interesting and strange to my taste pallets, but I would cook it again. I have to admit that the smells of this rec
ipe while it was being cooked were very fragrant, delicious and tasty.

Ingredients:

1 whole chicken

1 diced onion

¾ tablespoon each of :

Salt, Black pepper, Allspice, Ginger, Turmeric, Cinnamon, Nutmeg. Optional, you may use Paprika, depends on how spicy you want it

4 cloves of garlic, diced or minced

1 tablespoon pickled lemons

¾ cup of cut fresh parsley and cilantro

2 large sliced carrots

½ cup green olives. I used the sliced pickled olives with salt and lemon juice, Palestinian style

½ cup olive oil

1 Diced tomato

1 Tablespoon butter

Directions:

• Wash your chicken, pat dry then rub with olive oil and lemon juice to get rid of any undesirable odors.

• In a big pot, add your butter, olive oil and onions. Let cook until translucent.

• Add garlic, cook for few minutes.

• Add the diced tomato. Cook for few minutes.

• Add the pickled lemon. Stir and cook for few minutes.

• Add your spices. Mix well and let cook. At this point your mix will smell wonderful.

• Add the parsley and cilantro. Stir and cook for few minutes.

• Add your chicken to the pot. Rub the cooked mix all over the chicken, inside and out.

• Add ¾ cup of water, enough to cook the chicken but not to have a lot of liquid at the end of the cooking process.

• Cover and let cook for 25-30 minutes, checking on the water level and how soft your chicken is.

• Half way through the cooking process, add your sliced carrots. Continue cooking.

• When the chicken is done, remove it from the pot into a baking pan and bake in 180 degrees Celsius and bake for 25 minutes, or until golden in color.

• Back to your sauce, add the olives and let simmer for 15-20 minutes to get all the flavors mixed up nicely.

• Plate your chicken; pour the sauce over it or to the side. Serve with lemon slices and steamed couscous or white rice. I would serve this dish with my mixed rice with nuts and dry fruits to get the full flavors of Algeria. Thank you Khadidja for a first successful challenge. Looking forward to the next challenge from Bahrain.

No comments:

Post a Comment