Sunday, September 8, 2013

Sesame Bread - Simit - Kaek Bil Simsim- كعك بالسمسم - سميط

This is a recipe for a street food that is sold in the Levant, Egypt and Turkey. It is sesame bread, or as it is called in the Levant, Kae'k bil simsim (means seasme bread) , it is also called Simit in Egypt and Turkey and it is also known as Kaek El Quds which means ( Jerusalem Kaek ) in Palestine. 
Kaek bil simsim , although similar to bagels in shape but bigger in size, does not require boiling in water. It is shaped like a big donut and covered all over with sesame, or it could be oblong in shape. This Kaek is soft and fluffy from the inside due to the usage of yeast in the dough. Depending on the bakery shop where it is made, some of the Kaek is soft or crunchy from the outside. This Kaek is sold mainly at breakfast time and combined with Thyme mix (Zataar) , boiled eggs or cheese. But it makes a great meal anytime of the day. 
In search for the perfect recipe, I found many online, some call for milk , eggs and other ingredients, but I knew that this is a very simple recipe that does not require any milk or eggs. I liked a recipe by Huda , a young lady who has passion for cooking and has many great recipes. Huda was kind enough to send me guide lines to execute the recipe and perfect it. Thanks Huda! I like this recipe because it is simple and quick. One needs to practice making it more than once to get satisfactory results. Good luck! 


Kaek bil Simsim ( Sesame Bread )

Ingredients:

• 4 cups flour
• 1 1/4 cup warm water
• 1 teaspoon salt
• 3 tbsp oil
• 2.5 teaspoon yeast
• 3/4 cup sesame

Directions: 
1. In a large bowl mix all ingredients except the sesame and knead by hand for 10 minutes or by the electric mixer for about 4 minutes. More flour or water can be added depending on the consistency of the dough and as needed. 
2. Cover the dough and set aside in a warm place to rise and double in size.
3. When the dough rises, knead one more time to get rid of the air in it. 
4. Cut the dough into 8 pieces.
5. Shape into long tubes and then into circles. Dip the bread in a bowl of water then in the sesame to cover all over. You may cover the bread with sesame from the top and the bottom. 
6. Let the bread rest on a baking sheet for 10 - 15 minutes.
7. Placed tray filled with water at the bottom of the oven and preheat the oven to 450 degrees Fahrenheit. 
9. Bake for 30 - 35 minutes until golden from the outside and fluffy from the inside. 
Makes about 8 pieces. Enjoy! 




كعك بالسمسم من الاكلات المحبوبه و المعروفه في بلاد الشام، مصر و تركيا، تباع كطعام شعبي في الشوارع. في فلسطين يطلق عليه اسم "كعك القدس" بينما في تركيا و مصر يعرف بأسم "سميط" او " السميط" . يباع هذا الكعك في العاده لوجبة الفطور او كعصرونيه. يؤكل مع الزعتر او الدقه، البيض المسلوق او الجبنه، و البعض يحبون شرب الشاي معه. هو اكله مشبعه و لذيذه و محبوبه لدى الناس من جميع الفئات العمريه. 
يكون الكعك بالسمسم دائري الشكل و منفوش من  الداخل لاستعمال الخميره و يكون محمرا و مقرمش من الخارج. بعض الافران تتفنن في تشكيله و يكون طولي الشكل. مهما كان شكله، فهو طيب المذاق. 
بحثت عن وصفه سهله لهذا الكعك، و جدت العديد منها، بعضها يتم باضافة البيض او الحليب او كلاهما للعجينه، لكم حسب معلوماتي، هذا الكعك عباره عن عجينه بالخميره، بسيطه من دون اي بيض او حليب. وجدت وصفه لطباخه ماهره، هدى، لديها العديد من الوصفات الجميله و خاصه الحلويات هنا. شكرا للاخت هدى على توجيهاتها لي للحصول على نتيجه جميله لوصفتها للكعك بالسمسم.

الكمية: ٨ كعكات
كعك بسمسم

المقادير:
• ٤ كوب طحين
• ١/٤ ١ كوب ماء دافئ
• ١ ملعقة صغيرة ملح
• ٣ ملعقة كبيرة زيت
• ١/٢ ٢ ملعقة صغيرة خميرة
• ٣/٤ كوب سمسم


الطريقة:
١. في وعاء كبير تخلط كل المقادير ما عدا السمسم وتعجن لمدة١٠ دقائق تقريباً باليد او لمدة ٤ دقائق
 بالعجان  الكهربائي . بالامكان إضافة طحين إضافي إذا استدعت الحاجة. عندما تجهز العجينة، تغطى وتترك لمدة ساعة تقريباً حتى يتضاعف حجمها و تتخمر.
٢. تعجن العجينة مرة أخرى بعد أن تختمرللتخلص من التخمير في الجزء الاول من عملية تحضير العجين وتقسم لثمانية قطع.

٣. تبرم كل قطعة باليد ثم تلف و تشكل على شكل دائرة. تغطس بصحن مملوء بالماء الدافئ وثم بصحن اخر به سمسم.
٤. تصف الكعكات على صينية وتترك لترتاح لمدة١٠-١٥ دقيقة.
٥. توضع صينية مملوؤة بالماء في قاع الفرن ثم يحمى الفرن على درجة حرارة ٤٥٠ فهرنهايت.
5. تخبز الكعكات لمدة ٣٠-٣٥ دقيقة حتى تصبح ذهبية اللون، هشه من الخارج و منفوشه من الداخل. صحتين و عافيه. 




No comments:

Post a Comment