Tuesday, September 2, 2008

Ramadan Menu - أطباق رمضانيه

Here comes the holy month of Ramadan and it brings with its blessings many classic and new recipes. I Wish Muslims around the world a very blessed month and may God grant us all his forgiveness and mercy.
As for me, my Iftar table has two stable dishes on it to make me feel it is Ramadan. The first dish is Fattoush Which is a green salad with toasted or fried pita bread. It has many varieties and at the end it is up to you to choose the type of greens and vegetables added to it or what type of dressing you would like to use. The second dish is Lentil Soup .although Ramadan comes this year in the summer time, but it would not be Ramadan without soup! I also alternate between soups in Ramadan, sometimes I make tomato alphabet soup , vegetable soup, French Onion soup, and Minestrone soup.
Of course the king of sweets in Ramadan and only made during this holy month as the main dessert is Atayief or Qatayief
Atayief, or Qatayief is pancake like dough that is filled with all kinds of things, such as milk pudding, full cream, white cheese and walnuts. I got couple of variations for the fillings, one is
vanilla carmalised banana and the other filling is cinnamon apple. I think those are easy to prepare and no need to list the recipe since they sound so easy to prepare!
Of course the main sweetener for most Middle Eastern sweets is using Sugar Syrup .
Happy Ramadan to you all and your loved ones! Enjoy and make sure you share the good stuff with the needy.



ها هو شهر رمضان المبارك يأتينا ويحمل مع بركاته و خيره العديد من الوصفات التقليديه والجديدة أيضا.
في هذه المناسبه السعيده, أتمنى لجميع المسلمين في كل انحاء العالم شهرا مباركا واسأل الله ان يمنحنا جميعا المغفره والرحمة في دنيانا و آخرتنا. آمين.
هناك طبقين لا أستغني عنهم في رمضان و أحضّرهم باستمرار و وجودهم مهم على مائدة ألأفطار, وجودهم على مائدة ألأفطار يعني رمضان هنا! هذان الطبقان هما صحن الفتوش و شوربة العدس




ألفتوش هو عباره عن سلطة خضراء مع أضافة الخبز العربي المحمّص أو المقلي لها. هناك عدة طرق لتحضير الفتوش لكن في النهاية الامر متروك لكم لاختيارأ انواع الخضار وأضافة أنواع الأعشاب المطيّبه لها. , لكم أختيار أضافة الخل او الليمون لها مع زيت الزيتون ذو النوعيه الممتازه.
ورغم ان شهر رمضان هذا العام يأتى فى وقت الصيف ، ولكن رمضان لا يكون رمضان من غير صحن الشوربه!

ألقطايف يعتبر من الحلويات الرئيسيه في هذا الشهر الفضيل , بل يعتبر ملك حلويات رمضان! بالأضافه الى العثمليّه , الكنافه , العوامه او لقمة القاضي و الحلويات المحضّره من القمر الدين و غيرها الكثير من الحلويات المتعلقلّه بهذا الشهر الكريم. حشوة ألقطايف في العاده تتكون من الجوز و السكر, الجبنه أو القشطه, و لكن حصلت من أحد ألأصدقاء على وصفه للحشو مكوّنه من الموز المقلي مع السكر و اضافة الفانيلا, و ايضا حشوة التفاح مع القرفه. أعبقد ان الوصفتين السابقتين للحشو لا تحتاجان الى تفسير لأنهم سهلين جدا في التحضير!

وبطبيعة الحال المحلي الرئيسي لمعظم انواع الحلويات المعدّه في دول منطقة الشرق الاوسط هو شراب السكر المعقود أو يسمّى القطر, الشربات أو الشيره, و كل عام و انتم بخير

No comments:

Post a Comment