تم نشر هذا المقال من قبل في السنه الماضيه والتي قبلها ...لا جديد على وصفات الكعك، اتمنى للجميع عيدا سعيدا و كل عام و انتم بألف خير.
شارف شهر رمضان المبارك على الأنتهاء و التحضيراتكرات التمر |
٢ كوب سميد ناعم
نصف كوب طحين ابيض
رشة ملح
اصبعين زبده, ما يساوي ٢٢٥ غرام او ٨ اونس, يعني كوب واحد من الزبده
بعد خلط المواد معا و فرك السميد و الطحين مع الزبده جيدا, تغطى العجينه و تترك لمدة لا تقل عن ٦ ساعات حتى يتشرب السميد كل الزبده
بعد ٦ ساعات, تضاف الخميره للعجينه و تخلط جيدا باليدين. اضافة الخميره مع الماء يتم بالتدريج حتى تصبح العجينه طريه و قابله للتشكيل
يتم تشكيل العجينه الى كرات بحجم كريات صغيره او متوسطه حسب القوالب و الاحجام المستعمله
ربع كيلو من التمر المطحون ناعم, يوجد في اغلب المحلات
بهارات الكعك , حسب الرغبه, انا اضفت لها خلطة بهارات الكعك الجاهزه مكونه من الشومر و الينسون المطحون و الحب الكامل, ممكن اضافة القليل من المحلب المطحون ايضا. يعجن التمر مع البهارات ثم يشكل الى كرات صغيره
يحشى التمر في العجينه و يشكل بأستعمال القالب الخشب او البلاستك. في العاده شكل كعكات العجوه تكون دائريه
بأمكانكم تزيين الكعك بالملقط الخاص للكعك و لكن ذلك يحتاج الى مهاره و وقت كبير
حشوة الفستق الحلبي
كوب من الفستق الني -غير محمص او مملح- مطحون ناعم
نصف كوب سكر ناعم
ملعقه كبيره او اثنتين من ماء الزهر - بأمكانكم اضافة ماء الورد ايضا
ملعقتين او ثلاثه كبار ماء للخلط
يحشى الفستق في العجينه و تشكل بالقالب. انا استعملت القالب البلاستك للتشكيل و كانت النتيجه جيده
يخبز الكعك في فرن مسخن مسبقا على درجة حرارة ٤٠٠ فهرنهايت لمدة ٨-١٠ دقائق او حسب فرنكم, الكعك يجب ان يكون مائل للون الذهبي و ليس البني
بعد ان يبرد الكعك يرش بالسكر الناعم و يقدم مع القهوه او الشاي
كل عام و انتم بخير و ينعاد عليكم ان شاء الله
The Holy month of Ramadan is ending soon and the holiday, Eid al-Fitr will be observed and celebrated worldwide in couple of days. Wish you all and your families a very happy holiday.
Wooden cookie mold |
For the pistachio filled cookies, which is called mamoul, I added Orange Blossom water and powdered sugar. You may add honey if you like instead of the sugar.
The dough I made is the same one that I used for both type of cookies.
Dough recipe:
2 cups fine semolina
½ cup white flour
A pinch of salt
Mix all the ingredients together. between your hands, rub the semolina flour and butter well. cover the dough and leave aside for at least 6 hours so the semolina absorbs all the butter. You may keep the dough up to 24 hours.
After 6 hours or so , add the yeast to the dough and mix well with your hands. You should add the yeast with the water gradually until the dough becomes soft and holds together to form a ball.
Shape the dough into small or medium balls, depending on the size of your molds.
Date filling:
One pound (1/4 Kilo) of ground pitted dates.
Spices, I added a mixture of spices consisting of fennel and anise, both ground and whole seeds. Knead the dates with spices and shape them into a small balls
Fill the dough with the dates. Use a wood or plastic mold to shape the cookie. Usually the circular mold is used to make the date cookies.
You may use a special tweezers to decorate the cookies, but this takes a lot of skill and time.
Pistachio filled cookies- Mamoul
1 Cup of raw pistachios , not roasted or salted.
½ cup powdered sugar
One to two tablespoon of orange blossom water - You may add rose water if you like.
Couple of tablespoons of water for mixing the pistachios
Fill the dough with the Pistachio mix. use a mold to shape the cookies. I used a plastic mold and the results were good.
Bake the cookies in a preheated oven at 400 F for 8-10 minutes or depending on your oven. The cookies should be must be golden in color and not brown.
Cool the cookies. Once cooled, sprinkle with powdered sugar and served with coffee or tea.
May you all have a great holiday and wish you many returns.
May you all have a great holiday and wish you many returns.
No comments:
Post a Comment