Friday, June 15, 2012

Shakshouka - Shakshooka - بندوره بالبيض- شكشوكه


شكشوكه  من الاكلات الشعبيه المعروفه في بلاد الشام ، مصر، تونس، ليبيا و الجزائر.  الوصفه الاصليه هي من ابسط الوصفات في المطبخ العربي و تشمل صلصة البندوره الحاره مع البيض، لكن هناك الكثير من الوصفات للشكشوكه المبسطه او المعقده التي يتم فيها اضافة انواع اخرى من الخضار كالفلفل الحلو، الكوسا او الباذنجان او البهارات او حتى اضافة السجق
 (المقانق) الى الطبق. يعتمد اختلاف الوصفات على المنطقه و على الذوق الشخصي في تحضير الوصفه. 

هنا حضرت وصفة الشكشوكه بابسط الطرق المعمول بها و اسهل المكونات، فهي تحتوي على البندوره و البصل، الفلفل الحار و الثوم و اخيرا البيض. تقدم الشكشوكه في اي وقت من الاوقات، فهي تشكل وصفه مشبعه و ذات مذاق جميل في الافطار، الغداء او العشاء. 

المكونات لشخص او شخصين:
  • ملعقه او اثنتين من زيت الزيتون
  • بصله مقطعه مكعبات
  • حبتين او ثلاثه من البندوره الحمراء تامة النضج
  • حبه او اثنتين من الثوم المهروس
  • قرنين من الفلفل الاخضر الحار، حسب الرغبه
  • ملح و فلفل اسود حسب الذوق
  • بيض عدد اثنين
الطريقه:
  • يتم تقطيع البصل و البندوره و الفلفل و هرس الثوم
  • في مقلاه ساخنه يتم وضع زيت الزيتون
  • يتم اضافة البصل، و يحرك حتى يتغير لونه للاصفرار
  • يتم اضافة البندوره و تحرك مع البصل.يتم اضافة الملح و الفلفل حسب الذوق. يتم اضافة الثوم المهروس و الخلط.
  • يتم اضافة الفلفل الاخضر الحار حسب الرغبه
  •  يتم تسبيك البندوره و ذلك بتبخر السوائل منها. ذلك يستغرق حوالي ٨ الى عشر دقائق على نار عاليه اولا ثم على نار هادئه.
  • يتم اضافة البيض على الصلصه بدون تحريك، و طبخ الوصفه على نار هادئه الى متوسطه حتى يتم طبخ البيض كاملا. بأمكانكم خلط البيض مع الصلصه او التحريك بلطف لخلط البيض نوعا ما ليتم طبخه كاملا. حسب الرغبه، البعض يفضل البيض مائعا غير متماسك. طريقة استواء البيض في النهايه تعود للرغبه الشخصيه. 
  • طريقه اخرى لطبخ الشكشوكه و ذلك بطبخ الصلصه كامله ثم اضافة البيض و وضع وعاء الطبخ في الفرن على حراره عاليه حتى يتم نضج البيض كاملا. 




Shakshouka or Shakshookah is a known recipe in th
Levant, Libya, Tunisia , Algeria and Egypt. It is a simple dish for anytime of the day meal. The basic recipe consists of poached eggs in spicy tomato sauce. The recipe differ from one place to another by adding different types of vegetables, meats or spices but it is always a satisfying and hearty recipe to enjoy. The variations for this recipe are endless, you may add any vegetables of your choice, such as bell peppers or carrots but make sure you cook them in the tomato sauce before adding the eggs.You may also add diced zucchinis or eggplants to the sauce. You may also use paperika, cumin or fresh cilantro or add other spices of your choice, depending on what you like.  
My recipe here is a basic Shakshooka recipe, simple and fast to prepare. 

Ingredients for two servings:
  • 1- 2 Tablespoon Olive Oil
  • 1 Medium Onion, Diced
  • 1 Clove of Garlic, Minced
  • 2 Serrano Peppers chopped or any spicy peppers of your choice (optional)
  • 2 or 3 fully ripe Tomatoes, Diced
  • 2 Eggs
  • Salt and Black Pepper to taste
Directions:
  • Add the olive oil to the heated pan.
  • Cook the onions until translucent but not browned
  • Add the tomatoes, stir
  • Add Salt and Black Pepper to taste
  • Add the minced garlic and mix with the tomatoes and onions
  • Add the chopped peppers and mix well with the sauce
  • Cook the sauce for 8-10 minutes until it holds up together and becomes like a stew. The tomato fluid should be all absorbed by the heat and the sauce should look and smell cooked to you.
  • Crack the eggs on top, do not stir or disturbe the shape of the eggs, cook on medium heat until the eggs are fully cooked. Keep the pan on medium low heat. You may cover the pan to make sure the eggs are fully cooked. But depending on the personal preference, you may cook the eggs runny, scrambled or pre-mixed before pouring into the sauce, it all depends on your personal liking. 
  • A suggestion for another way to cook this recipe, after you fully cook the sauce, crack the eggs and finish the cooking process in a hot oven for about 8 minutes until the eggs are set.
  • Plate the Shakshouka, sprinkle with fresh chopped parsley. Serve hot with fresh bread. 

No comments:

Post a Comment