This is how I make Sayyadeyeh. There are many recipes for this delicious dish, depending on where you live in the Middle East, but the end product is always delicious and satisfies any fish lover.
Marinate for the fish:
Fish Fillet |
Ingredients:
1- 1.5 Pound of fish fillet. You may use any fish of your choice.
1.5 Cups long grain rice
4-5 onions, sliced
1 Cup canola oil
1.5 Cups long grain rice
4-5 onions, sliced
1 Cup canola oil
1 Cup of flour
Marinate for the fish:
1/4 Cup olive oil
Juice of one lemon
Salt and black pepper to taste
1 tablespoon of Cumin
Few crushed garlic cloves
Directions:
Fried Onions |
* Wash the fish well with water. The fish should not have any fishy smell, it should smell like the sea and this means that it is fresh.
* Wash the rice and set aside.
* Prepare the marinate by mixing up all the marinate ingredients. Add the fish and cover the fillets from both sides. Set aside for about half an hour.
* Prepare the marinate by mixing up all the marinate ingredients. Add the fish and cover the fillets from both sides. Set aside for about half an hour.
* Heat the canola oil in a frying pan.
* Dip the fillets in the flour to cover from both sides then fry to a golden color.
* Set the fish aside on paper towel to absorb the extra oil.
* Set the fish aside on paper towel to absorb the extra oil.
* Strain the canola oil you used to fry the fish with and use it to sauté/ fry the onions. This way you will get the flavor of the fish incorporated with the onions.
* Brown the onions to a nice golden/brown color. Set aside on a paper towel to absorb the extra oil.
* Add the spices to the rice to prepare for assembly.
To assemble:
*Add a thin layer of the spiced up rice.
*Add the fish fillets.
*Add another layer of the rice to cover up all the fish.
*Add water just to cover up the rice.
*Cook on high heat until the water starts boiling. Lower the heat and cook the post on low simmer until the rice is fully cooked. It is just like cooking a pot of rice. It should take about 30-45 minutes to cook.
* Invert the pot on a platter. Add couple of fried fish fillets on top and garnish with fried pine nuts or fried slivered almond or both.
Serve hot next to green salad or tomato salad mixed with parsley and cucumber with tahini sauce.
Enjoy!
Finished Dish, rice and fish |
هذه وصفه الصياديه المعروفه في الشرق الأوسط. هناك العديد من الوصفات لهذه الطبخه و ذلك يعتمد على المنطقه لكن في النهايه جميعها طيبه المذاق. لجميع محبي السمك، هذه من الاكلات المفضله،
المقادير
Tahini Salad |
نصف كيلوغرام الى ٣/٤ كيلوغرام من فيليه السمك
١.٥ كوب من الأرز، انا استعملت رز حبه طويله
٤- ٥ حبات من البصل، مقطعة إلى شرائح
كوب واحد من الطحين ( الدقيق)
خليط نقع السمك:
١/٤كوب من زيت الزيتون
عصير ليمونه واحده
الملح والفلفل الاسود حسب الذوق
ملعقة كبيره من الكمون
Spices |
ثوم مهروس
ألطريقه
يتم غسل السمك جيدا بالماء البارد. السمك الطازج رائحته كالبحر وليس له رائحه منفره
يغسل الأرز و يوضع جانبا
يتم إعدادصلصه النقع للسمك و ذلك بخلط جميع المكونات. يتم أضافه السمك وتغطيته من كل الجوانب ثم يوضع جانبا لمدة نصف ساعة تقريبا.
يتم تسخين زيت الكانولا في مقلاة.
تغطى شرائح السمك في الدقيق من الجانبين ثم تقلى حتى يصبح لون السمك ذهبي.
يوضع السمك المقلي جانبا على منشفة ورقية للتخلص من الزيت الاضافي.
يتم تصفيه زيت القلي و اعاده استعماله لقلي البصل للحصول على نكهة السمك مع البصل.
يتم تحمير البصل إلى اللون الذهبي الغامق. يوضع البصل جانبا على منشفة ورقية للتخلص من الزيت الاضافي
يتم إضافة البهارات إلى الرز لتحضير باقي الوصفه
تحضير الصياديه:
يتم وضع البصل في قاع قدر الطبخ
يتم إضافة طبقة رقيقة من الأرز .
يتم إضافة شرائح السمك.
يتم إضافة طبقة أخرى من الأرز لتغطية طبقه السمك.
يضاف الماء فوق المكونات فقط لتغطيه الأرز
يتم الطبخ على حراره عاليه حتى يغلي الماء ثم تخفض الحراره ، و يتم الطبخ على نار هادئه حتى ينضج الأرز تماما، حوالي ٣٠-٤٥ دقيقه
يتم قلب القدر في صحن للتقديم . توضع شرائح السمك المقلي فوق الأرز و تزين بالصنوبر المقلي أو اللوز المقلي أو كليهما.
تقدم الصياديه ساخنة مع السلطة الخضراء أو سلطة البندوره مع البقدونس والخيار و صلصة الطحينة.
صحتين و عافيه
No comments:
Post a Comment