Tuesday, January 8, 2013

Potato Stew - يخنة البطاطا

I like cooking simple and quick dishes.This is a simple vegetarian recipe that is hearty and delicious anytime of the year but makes a warm meal for cold days. It is a dish that is prepared in many parts of the world with some variation Potatoes are the star of this dish. by adding other flavorings such as onions, garlic, parsley and a mix of seasoning makes it a very tasty dish. Serving this potato stew with rice on the side makes it very hearty and satisfying, you won't even miss the meat. The addition of condiments such as lemons, green chilies, radishes or red pepper paste completes this meal. It warms up the heart and the tummy. Enjoy!


4 potatoes medium size

1/4 cup canola oil
onions
garlic
4 cups water, you may use chicken or meat broth 
salt, black pepper and allspice
parsley
- Wash the potatoes and peel
- cut into big cubes
- Heat up the oil in a deep pot, add the potatoes and cook on most sides as much as you can to get a golden brown color
- Add the onions and then the garlic, stir around to cook a bit
- Add the spices and add the water, cover and cook on medium low heat until the potatoes are fully cooked but not mushy
- Serve hot with white rice and lemons and green chilies on the side





في اغلب الاوقات اطبخ وصفات
 بسيطة وسريعة و نباتيههنا وصفه لذيذه و مشبعه في أي وقت من السنة ولكنها وجبة توحي بالدفئ في ايام البرد و الشتاء . البطاطا هي نجمه هذا الطبقبإضافة المنكهات الأخرى مثل البصل والثوم والبقدونس ومزيج من التوابل يجعل منها طبق لذيذ جدا. تقديم هذا الطبق مع الأرز يجعل منها وجبه مشبعه و مرضيه لجميع الاذواق حتى اللحم او الدجاج لن يفتقدا فيها. تقديم المقبلات مثل الليمون، الفلفل الأخضر، و الفجل تكمل هذه الوجبة. هذه الوجبه ستدفئ القلب والمعده في نفس الوقت، اتمنى ان تستمتعوا بطبخها و مشاركتها مع عائلاتكم .
- ٤ حبات من البطاطا متوسطة الحجم
- ١/٤ كوب زيت الكانولا
- حبة بصل، يقطع لمكعبات صغيره
- ٥ حبات ثوم مهروس
- ٤ اكواب ماء، يمكنكم استخدام مرق الدجاج أو مرق اللحم
- رشة من الملح والفلفل الأسود والبهار
- ١/٤ كوب من البقدونس المفروم للتزيين

- يتم غسل البطاطس وتقشيرها ثم تقطع إلى مكعبات كبيرة
- يتم تسخين الزيت في القدر ثم يتم إضافة البطاطا وتقلى على معظم الجوانب بقدر الامكان للحصول على لون ذهبي
- يتم إضافة البصل والثوم ، وتحرك في القدر لتطهي بعض الشيء
- تضاف التوابل ويضاف الماء، يغطى القدر ويطهى لمدة ٢٠-٢٥ دقيقه على نار خفيفة متوسطة حتى تنضج البطاطا ولكن لا تهترئ، يفضل الاحتفاظ بشكلها.  

-  تقدم ساخنه مع الأرز الأبيض. مكملات الوجبه تكون 
بتقديم الليمون والفلفل الحار الأخضر او الفجل.




No comments:

Post a Comment