I was inspired to make this recipe when I bought a bunch of dill from the store. I had no idea what to do with it so I searched for recipes online and picked couple of recipes then modified them. I ended up with this recipe. I like the taste of dill in some dishes or added to salads. I also like using dill seeds in salads and some dishes. Both fresh dill and dry dill seeds have two different flavors that are distinguished and add a nice flavor to any dish.
This recipe is simple but it has four parts that should be done separately. First prepare the chicken, second prepare the dill rub third prepare the couscous and fourth prepare the dill relish.
Ingredients for 2 people:
2 Boneless and skinless chicken breasts
Fresh Dill
Salt and Black Pepper to taste
Couscous mix:
1 cup of couscous and 1 cup hot water
Salt, Black Pepper, Dill Seeds, Olive Oil, Red Pepper Flakes
Directions:
- Butterfly the chicken breast , for two breasts you will have four pieces
- In the food processor, mix the onion and dill, grind to make a coarse paste. Add salt and black pepper
- Coat the chicken with olive oil. Add the onion and dill rub on the chicken. Refrigerate for couple of hours.
- Bake the chicken in a preheated oven at 350 degrees F. for 15-18 minutes. But depending on your oven, it might take more or less.
- When the chicken is done, slice it diagonally for presentation.
- While the chicken is baking, prepare the couscous by adding boiled water, cover and let stand for a short while.
- When the couscous add salt, dill seeds, black pepper, red pepper flakes (optional) and olive oil. Fluff with a fork and mix.
To complete this meal, I made Dill Relish on the side, that could serve as a refreshing salad too.
Ingredients:
1 Tomato, 1 Cucumber, 1/2 an onion, Fresh Dill, Salt, Black Pepper, Balsamic vinegar and Olive Oil.
Dice the tomatoes, cucumber, onions and cut up the fresh dill, mix with the rest of the ingredients and you are done.
To complete this meal, I made Dill Relish on the side, that could serve as a refreshing salad too.
Ingredients:
1 Tomato, 1 Cucumber, 1/2 an onion, Fresh Dill, Salt, Black Pepper, Balsamic vinegar and Olive Oil.
Dice the tomatoes, cucumber, onions and cut up the fresh dill, mix with the rest of the ingredients and you are done.
For presentation:
- Put the couscous on a plate. Place the cut up chicken breast on top of it. Garnish with Dill Relish.
اشتريت ضمة من الشبت أحببت استعمالها في وصفه سهله و لذيذه. وجدت الكثير من الوصفات على الانترنت، لكن وقع أختياري على اثنتين و بعد قليل من التعديل و الأضافات كانت النتيجه وصفه جديده، وصفة دجاج بصلصة الشبت.
الشبت له طعم مميز و يضيف طعم جميل لبعض الأطباق أو السلطات. أيضا استخدام بذور الشبت الناشفه، و تسمى ب "عين جراده" تضيف طعم يختلف عن أعشاب الشبت الطازجه لبعض الأطباق. كل من الشبت الطازج و عين الجراده لهما نكهتين مختلفتين و مميزتين مما يضيف نكهة لطيفة إلى أي طبق.
الوصفة هنا سهله و تتكون من أربعة أجزاء ينبغي القيام بها بشكل منفصل
أولا تحضير الدجاج
ثانيا إعداد مزيج الشبت و البصل للدجاج
ثالثا إعداد الكسكس ليشكل القاعده للدجاج عند السكب في طبق التقديم
و رابعا تحضير صلصه الشبت بالنبدوره و الخيار.
المكونات لشخصين:
الوصفة هنا سهله و تتكون من أربعة أجزاء ينبغي القيام بها بشكل منفصل
أولا تحضير الدجاج
ثانيا إعداد مزيج الشبت و البصل للدجاج
ثالثا إعداد الكسكس ليشكل القاعده للدجاج عند السكب في طبق التقديم
و رابعا تحضير صلصه الشبت بالنبدوره و الخيار.
المكونات لشخصين:
قطعتين من صدر الدجاج الخاليه من العظم و منزوعة الجلد
مزيج الشبت و البصل للدجاج:
الشبت الطازج
بصله واحده
ملح و فلفل اسود حسب الذوق
الكسكس:
كوب من الكسكس
مزيج الشبت و البصل للدجاج:
الشبت الطازج
بصله واحده
ملح و فلفل اسود حسب الذوق
الكسكس:
كوب من الكسكس
كوب من الماء الساخن
ملح و فلفل أسود ، وبذور الشبت الناشفه، زيت الزيتون ، فلفل أحمر ناشف
ألطريقه
يتم فتح صدور الدجاح بالطول على شكل فراشه، للحصول على قطعتين من كل صدر بهذا يكون لديك ٤ قطع من الدجاج
يتم تقطيع البصل و الشبت في ماكنه الطحن حتى يكون ناعما و يشكل عجينه نوعا ما. أضف الملح و الفلفل الاسود حسب الذوق
يدهن الدجاج بزيت الزيتون من الجهتين، ثم يضاف مزيج البصل و الشبت فوقه من الجانب العلوي و يوضع الدجاج في البراد من ٣٠ دقيقه إلى ساعتين قبل الخبز
يتم خبز الدجاج لمده ١٥ الى ١٨ دقيقه في فرن على حرارة ٣٥٠ ف او ١٨٠ مئويه
يتم تحضير الكسكس بنقعه بالماء الساخن و تركه لعشر دقائق مغطيا. بعد ١٠ دقائق يتم تحريكه بالشوكه و اضافة الملح، الفلفل الاسود ، عين جراده و قليلا من زيت الزيتون
لإكمال هذه الوجبه، حضرت صلصة الشبت و ممكن ان تكون بمثابة سلطه منعشه
ألمقادير لصلصة الشبت
حبة بندوره، خياره، نصف بصله، شبت طازج، ملح، فلفل أسود،خل أحمر و زيت زيتون
يتم تقطيع الخضار ثم خلطها و اضافة الخل، الملح و الفلفل و زيت الزيتون . تقدم بجانب طبق الدجاج و الكسكس
يقطع الدجاج لشرحات رقيقه و يضاف فوق الكسكس ثم يزين الطبق بصلصه الشبت الطازجهلإكمال هذه الوجبه، حضرت صلصة الشبت و ممكن ان تكون بمثابة سلطه منعشه
ألمقادير لصلصة الشبت
حبة بندوره، خياره، نصف بصله، شبت طازج، ملح، فلفل أسود،خل أحمر و زيت زيتون
يتم تقطيع الخضار ثم خلطها و اضافة الخل، الملح و الفلفل و زيت الزيتون . تقدم بجانب طبق الدجاج و الكسكس
No comments:
Post a Comment