This recipe is a vegetarian one that combines carrots and rice flavored with spices that make this dish a true taste of the Middle East. The color of the orange carrots and Turmeric rice makes this recipe a feast for the eyes that is tasty and unforgettable.
Ingredients:
2 Pounds carrots
2 onions
1.5 cups rice, any type of rice of your choice
Salt and Black Pepper to taste
1.5 teaspoons of each of the following spices: Allspice,cinnamon, cloves, nutmeg, turmeric and cardamom
Oil for frying
Directions:
1- Peel the carrots, cut into thick sticks then deep fry to a golden color.
2- Slice and fry the onions.
3- Wash and soak the rice for 15 minutes and then drain it. If you are using Basmati rice you do not need to soak it.
4- Assemble the recipe by putting a layer of rice in the bottom of the pot then add a layer of the fried carrot sticks. This recipe will create 3 to 4 layers of rice and carrots.
5- Add the fried onions on top. Add the last amount of the rice on top and smooth it out.
6- Add water just about 1/2 an inch above the rice
7- Cover the pot and cook on high heat until the water starts boiling, then lower the heat and cook on simmer for about 20-30 minutes or until the rice is fully cooked and fluffy.
8- Invert the pot into a big serving platter- Its best if you use a non stick pot to cook this meal in so it will be easy to invert and will look nice.
9- Serve hot with plain yogurt.
Enjoy!
وصفه الجزريه أو مقلوبه الجزر النباتيه من الوصفات اللذيذه و السهله التحضير. طعم الجزر المقلي مع الرز المبهر ببهارات مميزه يعطي هذه الوصفه طعم لا ينسى.
المكونات:
كيلو من الجزر
حبتين من البصل
كوب و نصف من الأرز. أي نوع من الأرز من اختيارك
ملح و فلفل أسود حسب الرغبه
حبتين من البصل
كوب و نصف من الأرز. أي نوع من الأرز من اختيارك
ملح و فلفل أسود حسب الرغبه
ملعقه و نصف من البهارات الآتيه:
القرفة ، البهارالحلو، كبش القرنفل، جوزة الطيب ،الكركم والهيل
زيت للقلي
الطريقه:
- قشري الجزر ثم قطعية إلى اصابع
- قطعي وإقلى البصل
- يغسل الأرز وينقع لمدة 15 دقيقة. إذا استعملت الرز البسمتي لا يحتاج الى النقع
- لتجميع الوصفه يتم وضع طبقة رقيقة من الأرز في القاع ثم إضافة طبقة من الجزر المقلي. بالكميات المعطاه هنا بأمكانك الحصول على ٣-٤ طبقات من الارز و الجزر
زيت للقلي
الطريقه:
- قشري الجزر ثم قطعية إلى اصابع
- قطعي وإقلى البصل
- يغسل الأرز وينقع لمدة 15 دقيقة. إذا استعملت الرز البسمتي لا يحتاج الى النقع
- لتجميع الوصفه يتم وضع طبقة رقيقة من الأرز في القاع ثم إضافة طبقة من الجزر المقلي. بالكميات المعطاه هنا بأمكانك الحصول على ٣-٤ طبقات من الارز و الجزر
يضاف البصل المقلي في الطبقه العليا ثم يتم اضافه كميه الارز الاخيره و يسوى بالملعقه -
يتم اضافه الماء ، حوالي اثنين سنتيمتر فقط فوق الأرز
- غطي الوعاء ويطهى على نار عالية في البدايه حتى يغلي الماء ، ثم يتم خفض الحرارة ويطهى على نار خفيفة لمدة ٢٠-٣٠ دقيقة أو حتى ينضج الأرز تماما.
- يتم قلب الوعاء في طبق تقديم كبير . من الأفضل استعمال قدر لا يلزق ليساعد في قلب الجزريه ويعطيها الشكل الجميل كقالب الكيك
قدميها مع اللبن الروب
- غطي الوعاء ويطهى على نار عالية في البدايه حتى يغلي الماء ، ثم يتم خفض الحرارة ويطهى على نار خفيفة لمدة ٢٠-٣٠ دقيقة أو حتى ينضج الأرز تماما.
- يتم قلب الوعاء في طبق تقديم كبير . من الأفضل استعمال قدر لا يلزق ليساعد في قلب الجزريه ويعطيها الشكل الجميل كقالب الكيك
قدميها مع اللبن الروب
صحتين
No comments:
Post a Comment