Sunday, September 21, 2008

Fattet Hummus- Tahini &Yogurt Sauce, Hummus, With Bread - فتّة حمص باللبن و الطحينه



فتة الحمص من ألأكلات الشعبيه المعروفه في بلاد الشام. هناك العديد من الوصفات لهذا الطبق اللذيذ و لكن هذه الوصفه سهلة التحضير و طعمة المذاق. تتصدر هذه الوصفه المائده الرمضانيه ايضا و يكثر التفنن في عمل انواع عديده من الفتّات المشهوره مثل فتة الدجاج, فته المكوس، و فتة الباذنجان, و هذا فقط مثال لوصفات الفتّه العديده من المطبخ العربي و الشرق أوسطي
كوبين من الحمص المنقوع و المسلوق. يمكنك استعمال علبتين حمص مع الأحتفاظ بالماء و اضافة
كوبين ماء عند تسخينه
ثلاثة أرغفه خبز عربي مقطّع و محمّص . يمكنك استعمال خبز القمح الأبيض او القمح الأسمر

كوبين ماء سلق الحمص
كوب لبن رايب
نصف كوب طحينه
سن ثوم مهروس. يمكنك أضافة أكثر, حسب الرغبه
فلفل أخضر حار أو حلو, أختياري
عصير ليمون
ملح
للتزيين: صنوبر او لوز مقلي بالزيت او الزبده أو البقدونس المفروم
الطريقه:
قطّعي الخبز و حمّصيه, ضعيه في وعاء غميق- بأمكانك قلي قطع الخبز و لكن ذلك يرفع من السعرات الحراريه و يجعل هذه الوصفه غير صحّيه نوعا من لوجود كميه أكبر من الزيوت
حضري صلصة الطحينه مع اللبن بخفقهم جيدا مع عصير الليمون, الثوم ( و الفلفل اذا استعملتيه) و الملح
سخّني الحمص الى درجة الغليان
صبي مرق الحمص فوق الخبز, أضيفي نصف كمية صلصة الطحينه, امزجي جيدا
أضيفي باقي المرق مع كوبين من الحمص المسلوق, أصيفي الصلصه و امزجي جيدا
اقلي الصنوبر و اللوز, صبي على وجه وعاء التقديم , يمكنم اضافة البقدونس المفروم للتزيين ايضا
قدميها ساخنه.

There are many variations for this Fatteh recipe. During the month of Ramadan, many types of Fatteh are prepared such as Chicken Fatteh, Makdoos Fatteh, Eggplant Fatteh to name few that are made in the Arabic and Middle Eastern Kitchen . I like this variation, it tastes smooth and full of flavor also it is so easy to prepare.
*2 cups of already soaked and boiled chickpeas, until tender. You may use two cans of chickpeas, boil the water in the cans and add two more cups water when boiling them
*3 or 4 loaves of pita bread, white or wheat flour
*2 cups chickpeas boiled water
*1 cup yogurt
*3 tablespoon lemon juice
*½ cup Tehini
* One clove of crushed garlic- you may use more according to your taste. You may used hot chill pepper if you like, it is optional
*Fried Pine nuts or Almonds for garnish. You may use finely cut parsley to garnish with
Directions:
-Bake the pita bread chips until golden in color. Place in a deep dish You can still fry the bread in oil until golden brown but this will make your recipe higher in calories and fat.
-To make the sauce, add yogurt, Tahini, Lemon juice, Salt, Garlic and the Hot chili peppers if you are using them. Mix to a smooth finish. You do not need an electric mixer for this step, a whisk or a fork would do


-Heat up the chickpeas with the water until boiling
To assemble:

- Put the bread chips in a deep dish
- Pour half of the amount of the Tahini and yogurt sauce , mix well
- Add two cups of chickpeas with some of the water, add the rest of the Tahini sauce and mix well
-Smooth up the top. Garnish with chopped parsley and / or fried pine nuts or fried almonds with the oil that was used for frying
This is a very delicious, economical recipe and very high in notorious. Enjoy.

Fattet Hummus on Foodista

No comments:

Post a Comment