ابني هو من أوحى لي ان اكون اكثر ابداعا فى طبخ الدجاج. أشار الى أنه ملّ من أكل نفس الشيء دائما! هو يحب الطعم الحامض- حلو في الأكل ، و رأيت ان هذه الوصفه قد تفي بالغرض . المشكلة اننا في بداية موسم الربيع ولا يوجد سفرجل طازج في السوق!! ولكني كنت محظوظه أذ تواجد لدي في البيت نوعين من السفرجل المحفوظ, السفرجل المهروس المحلّى و مربي السفرجل قطع كبيره.
أنا احب المغامره في المطبخ, و أحب ان اجرب وصفات غريبه و جديده, و الدجاج بالسفرجل كانت مناسبه جدا لهذه المغامره.
نتيجة طبخ هذه الوصفه كانت لذيذه و سهله و الأهم من ذلك انها نالت أعجاب ابني!
اعتقد ان يمكنك استخدام اي مربى فواكه لطهي الدجاج معه.
المكونات و المقادير:
اعتقد ان يمكنك استخدام اي مربى فواكه لطهي الدجاج معه.
المكونات و المقادير:
دجاجه كتوسطة الحجم مقطّعه الرع قطع.
نصف كوب من مربى السفرجل المهروس.
نصف كوب مربى السفرجل القطع.
كوب من عصير البرتقال
قليل من زيت الزيتون
قليل من زيت الزيتون
بصل
ثوم مدقوق
3 ملاعق كزبره ناشفه
نعنع ناشف للرش في الخطوه الأخيره
الطريقه:
اغسلي الدجاج بالليمون و زيت الزيتون. اغمريه من جميع النواحي بالدقيق المتبل بالملح, الفلفل الأسود, البهار, القرفه, الفلفل الأحمر الناشف (أختياري). هزي قطعة الدجاج للتخلص من الدقيق الزائد
-أخلطي عصير البرتقال مع مربى السفرجل المهروس و مربى السفرجل القطع, ضعيه جانبا لحين استعماله لاحقا.
- في مقلاه كبيرة , سخني الزيت. أضيفي الدجاج حمّريه من جميع النواحي,(حوالى 7 دقائق). أرفعي قطع الدجاج بعد تحميرها الى الجنب.
- في مقلاه كبيرة , سخني الزيت. أضيفي الدجاج حمّريه من جميع النواحي,(حوالى 7 دقائق). أرفعي قطع الدجاج بعد تحميرها الى الجنب.
- باستخدام نفس زيت القلي, اضيفي البصل والثوم المفروم حتى يتحمر قليلا
- أضيفي خليط عصير البرتقال و مربى السفرجل الى الى البصل والثوم
- أعيدي الدجاج الى المقلاه
- اضيفيحوالي الكوب من الماء,أغلي الطبخه, غطي المقلاه, وخفضي الحراره. اغل ببطء برفق لمدة 45-30 دقيقة او لحين أستواءالدجاج و السائل في المقلاه يتخثر و يتسبّك.
- اضيفي النعنع الناشف - وجدت ان أضافة القليل من النعنع الجاف يؤثر تأثير ايجابي في طعم الوصفه, فهو يعمل على تجميع المذاق اللذيذ للمواد المستعمله.
- قدميها ساخنه مع الارز الابيض
- أعيدي الدجاج الى المقلاه
- اضيفيحوالي الكوب من الماء,أغلي الطبخه, غطي المقلاه, وخفضي الحراره. اغل ببطء برفق لمدة 45-30 دقيقة او لحين أستواءالدجاج و السائل في المقلاه يتخثر و يتسبّك.
- اضيفي النعنع الناشف - وجدت ان أضافة القليل من النعنع الجاف يؤثر تأثير ايجابي في طعم الوصفه, فهو يعمل على تجميع المذاق اللذيذ للمواد المستعمله.
- قدميها ساخنه مع الارز الابيض
This is a very different recipe than the traditional middle eastern recipes, I think it has an Italian flair to it. My son is the one who inspired me to be more creative with cooking chicken. He mentioned that he was tired from "the same old thing"! he likes sweet and sour, and this recipe sounded like something he would eat. The problem was, there was no fresh quince to use, but lucky for me, I had two jars of home made quince jam, one pureed and one with whole pieces....so I ventured out to the kitchen to cook this dish for the first time ever, and to my surprise, it turned out great...so full of flavor and taste...most importantly, my son loved it which makes me happy!
My thoughts: I think you can use any other fruits or jam preserve to cook the chicken in...I will try it out with other fruits next time I cook it.
As usual, making the video took around five days of editing while cooking this dish took a little over an hour!! The music on this video is one of my all time favorite, a cheesy hit from the 80's, "Summer of 69" by Bryan Adams. Enjoy the video and the recipe.
Ingredients
1 Chicken cut up
-½ cup pureed quinces jam
-½ cup fresh or preserved slices of quince
- Juice of one orange
-Cooking oil -1diced onion - Crushed garlic1 Cup water
-2 Tablespoons dry Coriander
- Sprinkle of dry Mint
Coating flour mix:
- ½ cup flour- salt, pepper, allspice, cinnamon, chili powder and crushed dry pepper flakes (optional)
Directions:
-Place quince puree and slices in a bowl with orange juice; set aside
- Mix together flour, salt, pepper, allspice, cinnamon, chili powder and crushed dry pepper flakes (optional)
- Lightly coat chicken in flour mixture until evenly coated. Shake the excess flour off the chicken
-Heat oil in a large skillet or pan. When hot, add the chicken and brown on all sides (about 7 minutes). Remove from pan and set aside
- Using the same oil you browned the chicken in, add chopped onion and garlic until soft but not brown
- Add the quince puree and slices mix to the sautéed onions and garlic; you may use fresh quince if it is in season
- Return the chicken to the pan
- Add about a cup of water. Bring to a boil, cover, and reduce heat. Simmer gently for 30 minutes or until the chicken is soft and the liquid is half way evaporated
- Add dry mint- I found out that this little sprinkle of mint makes a huge difference in pulling all the flavors together...it gave it a huge kick!
- Serve hot with white rice on the side
1 Chicken cut up
-½ cup pureed quinces jam
-½ cup fresh or preserved slices of quince
- Juice of one orange
-Cooking oil -1diced onion - Crushed garlic1 Cup water
-2 Tablespoons dry Coriander
- Sprinkle of dry Mint
Coating flour mix:
- ½ cup flour- salt, pepper, allspice, cinnamon, chili powder and crushed dry pepper flakes (optional)
Directions:
-Place quince puree and slices in a bowl with orange juice; set aside
- Mix together flour, salt, pepper, allspice, cinnamon, chili powder and crushed dry pepper flakes (optional)
- Lightly coat chicken in flour mixture until evenly coated. Shake the excess flour off the chicken
-Heat oil in a large skillet or pan. When hot, add the chicken and brown on all sides (about 7 minutes). Remove from pan and set aside
- Using the same oil you browned the chicken in, add chopped onion and garlic until soft but not brown
- Add the quince puree and slices mix to the sautéed onions and garlic; you may use fresh quince if it is in season
- Return the chicken to the pan
- Add about a cup of water. Bring to a boil, cover, and reduce heat. Simmer gently for 30 minutes or until the chicken is soft and the liquid is half way evaporated
- Add dry mint- I found out that this little sprinkle of mint makes a huge difference in pulling all the flavors together...it gave it a huge kick!
- Serve hot with white rice on the side
No comments:
Post a Comment