شيش طاووق من الاكلات المحببه و في اغلب الاوقات يتم تناولها في المطاعم. هذه و صفه سهله و لذيذه لهذا الطبق المحضر في المنزل و بدون شوي على الشوايات الخارجيه، يتم طبخه في الفرن. النتيجه ليست مشابهه للاصل و لكن طيبه و سهله. حسب الرغبه الشخصيه يتم اضافة التوابل والاعشاب و البهارات المختلفه لكن انا اكتفيت بإضافة زيت الزيتون، الثوم و الليمون للدجاج و كانت الطعم لذيذا. اتمنى ان تعجبكم.
المكونات:
٣ صدور دجاج مقطعه مكعبات
ثلث كوب زيت زيتون
بصل مقطع ارباع
فليفله حلوه حمراء و خضراء مقطعه قطع عريضه
عصير ليمون او اكثر، حسب الرغبه
فلفل اسود
ملح
٨ أعواد من خشب البامبو
الطريقه:
يتم نقع الاعواد الخشبيه بالماء لساعتين او اكثر
يتم غسل الدجاج بالماء، و يضاف زيت الزيتون، الملح ، الفلفل الاسود و الثوم المفروم ثم يضاف عصير الليمون. يحرك المواد و تترك في البراد حتى تتطور النكهات المضافه مع لحم الدجاج
يتم تحضير الفليفله بتقطيعها و مكعبات البصل و اضافه الملح و الفلفل الاسود و قليلا من زيت الزيتون
يتم شك العيدان الخشبيه بالخضار و الدجاج حسب الرغبه حتى الانتهاء من الكميه الموجوده
يتم تحمية الفرن على ٣٥٠ درجه فهرنهايت و يخبز الدجاج لمدة ٢٥-٣٠ دقيقه او حتى ينضج .
يقدم الشيش طاووق مع المقبلات كالسلطه الخضراء، الحمص او المتبل، و ايضا مع الخبز الطازج او الرز. صحتين.
Nutrition Facts Serving size Calories 1236 Calories from Fat 821 % Daily Value* Total Fat 92 g141.3% Saturated Fat 13.5 g67.3% Trans Fat 0 g Cholesterol 105.8 mg35.3% Sodium 1381.9 mg57.6% Total Carbohydrates 63 g20.9% Dietary Fiber 8.2 g32.9% Sugars 5.9 g Protein 41 g83% Vitamin A 45.2% Vitamin C 260.7% Calcium 11.5% Iron 24% *Based on a 2000 Calorie diet Read more at http://www.ifood.tv/recipe/shish-tawook#BIAMLqvcmrYdyeZy.99
Shish Tawook is chicken cubes on skewers that are usually grilled outdoors. Most of the time people eat this dish in restaurants. This recipe is for Shish Tawook that is prepared at home and baked in the oven. Depending on your personal preference, you may use any spices, herbs or flavors to marinade the chicken with. I used a mix of minced garlic, olive oil and lemon juice as a marinate and the results were very delicious. Hope you like the recipe.
Ingredients:
3 chicken breasts diced
One third cup of olive oil
Two Onions cut into quarters
Sweet Bell Peppers, red and green , diced
Few garlic cloves, peeled and minced
Lemon juice , to taste
Salt
Black Pepper
8 Bamboo skewers
Directions:
- Soak the bamboo skewers in water for at least two hours.
-Warm up your oven to 350 degrees Fahrenheit.
- Wash the chicken with water, add olive oil, salt, black pepper and chopped garlic, then
add lemon juice. Stir in the mix and let stand in the fridge until flavors marry and develop.
- Prepare the diced Bell peppers and diced onions by adding the salt, black pepper and a bit of olive oil
- place the chicken in bamboo skewers alternating with vegetables as desired until you are done with the amounts.
- Place on a baking pan and bake in the oven for 25-30 minutes or until tender and has a nice charred color on some of the vegetable pieces.
Serve with green salad, baba ghannoush, hummus and fresh bread or rice on the side. Enjoy!
No comments:
Post a Comment