Friday, April 25, 2008

Sfeeha- صفيحه باللحمه - Meat Pies

Meat pies or Sfeeha is a popular snack that is prepared in the Middle Eastern kitchen. It has many variations of preparing and filling, this is an easy recipe to prepare this delicious food that can be eaten as a snack or as a meal served with green salad or yogurt.

Ingredients:
Dough: 
Ten minutes dough:
First step: 
Mix 2 cups flour - I use all purpose flour or a mix of 2/3 white flour and 1/3 wheat 
One tablespoon granulated sugar
2 tbsp yeast 
One cup warm water
Cover and let it stand for 10 minutes until fermenting
Second step:
Add 3 cups flour
¼ to ⅓  cup oil, I use canola oil 
half a teaspoon of salt

Mix with a wooden spoon and let it rest for an hour or start working with it right away. I usually wait an hour. Better to rest the dough. 

Meat filling: 
1.5 pounds ground beef or lamb
2 diced onions. (I used dry onion flakes as a time saver)
3 tablespoons tomato paste
Salt ,pepper & Allspice

Oil for the pan
1/2 cup pine nuts
1- Preheat oven to 450 degrees. Combine meat, onions, and seasonings and cook with little oil until browned fully
2- There are few things that you can add to the meat to flavor it even more, such as adding yogurt or pomegranate molasses or Tihini sauce or tomato sauce. I added tomato paste and mixed it well.
3- Add the pine nuts
4- Cut the dough out to form about 3-4" rounds. Let it rest for 10-15 minutes.
5- Place some of the meat filling onto the dough
6- Place on an oiled baking sheet and bake at 450 degrees for about 15 minutes. But depending on your oven it might take less or more time.
7- Broil the top to a nice golden brown color. Do not leave for a long time under the broiler, they burn fast!






 العجينه الاساسية للخبز ( استخدمت العجينه المجمده الجاهزه)
نصف كيلو لحم البقر او الضأن المفروم
البصل المقطع قطع صغيره. أستخدمت رقائق البصل الجاف لتوفير الوقت
3 ملاعق كبيره معجون البندوره
الملح والفلفل و البهارات حسب الرغبه
زيت لدهن صينية الخبيز
ربع كوب من الصنوبر-
- سخني الفرن الى 450 درجة. قلّبي اللحم والبصل والتوابل واطبخيها مع قليل من الزيت حتى تستوي تماما
-أتركي اللحم حتى يبرد قليلا. هناك عده من الأختيارات التي يمكنك اضافتها الى اللحم المفروم مثل اضافة اللبن الرايب, أو دبس الرمان, أوالطحينه أو صلصه البندوره.

اضف الصنوبر الى اللحمه المفرومه.

قطعي العجين الى قطع كروية الشكل( بقدر الأمكان). و اتركيها لتختمر و ترتاح لمدة١٠-١٥ دقيقة.
ضعي الزيت في صينية الخبز, ضعي الجين قبل الحشي
بأطراف أصابعك, أحشي الحجين بقليل من اللحم
وأخبزي في الفرن على حرارة ٢٢٥ درجة مئويه لمدة ١٦ دقيقه أو أقل. ولكن حسب فرنك قد يستغرق اقل او اكثر من الزمن.
- اشوي من الاعلى حتى تحصلي على صفيحه مشهية اللون . راقبي الصينيه حين الشواء لأنها سريعة الأحتراق

No comments:

Post a Comment